Tidligere borgmester om svindelsag: Tillidsbruddet er det værste

Mads Jakobsen sad for bordenden, da Mads Gammelmark blev ansat som kommunaldirektør i Struer Kommune. Nu er Gammelmark kendt skyldig i svindel.

Mads Jakobsen arbejdede som borgmester i Struer Kommune tæt sammen med den nu svindeldømte Mads Gammelmark. Sagen har rokket ved hans grundlæggende tillid til andre, siger han. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

- Den her sag har virkelig plaget mig på det helt personlige plan. Jeg arbejdede tæt sammen med Mads, og jeg stolede på ham. Så det har virkelig været et tillidsbrud.

Der er både skuffelse og lettelse at spore hos den tidligere venstre-borgmester i Struer Kommune, Mads Jakobsen. I dag faldt der dom i sagen mod kommunens tidligere kommunaldirektør, Mads Gammelmark.

Den her sag har jo kostet Struer Kommune meget mere end bare pengene. Sagen har skabt stor frustration i hele kommunen, og derfor er det også tillidsbruddet, der har skuffet mig allermest

Mads Jakobsen, tidligere borgmester, Struer Kommune

Han er nu kendt skyldig i svindel med kommunale kroner. Mads Gammelmark erkendte, og Retten i Holstebro idømte ham seks måneders fængsel, heraf fire måneder betinget.

- Det er en hård straf, men det var også en betroet stilling, Mads havde. Så jeg er tilfreds med, at der nu er sat et retsligt punktum, lyder det fra Mads Jakobsen (V).

Læs også Svindelsagen fra Struer: Her er historien om kommunaldirektøren og kreditkortet

Havde fuld tillid til ham

Venstremanden sad for bordenden, da Mads Gammelmark i 2017 blev ansat som ny kommunaldirektør i Struer Kommune. Og den tidligere borgmester var fuldstændig sikker på, at de i Mads Gammelmark havde fundet den helt rette til jobbet:

- Vi havde et anerkendt rekrutteringsbureau til at hjælpe os med ansættelsen. Og når man betaler omkring 200.000 kroner for den slags, ja så både forventede jeg og havde tillid til, at han var blevet kigget ordentlig efter i kortene. Så der var vitterligt ingen tegn på, at vi ville stå i den her sag, fortæller Mads Jakobsen.

Det er en hård straf, men det var også en betroet stilling, Mads havde. Så jeg er tilfreds med, at der nu er sat et retsligt punktum

Mads Jakobsen, tidligere borgmester, Struer Kommune

Men den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, er kendt skyldig i at have brugt sit kommunale tjenestekort til at betale for blandt andet dagligvarer, restaurantbesøg og kontanthævninger.

Han var tiltalt for at have brugt sit tjenestekort uberettiget i alt 174 gange for 123.098,60 kroner gennem en periode på to år og to måneder.

Udover fængselsstraffen skal han også betale det fulde beløb i erstatning til Struer Kommune.

DET HAR MADS GAMMELMARK KØBT

Aktindsigten i Mads Gammelmarks MasterCard viser nogle af de ting, han har betalt med det kommunale tjenestekort. Man kan ikke se af aktindsigten, om varerne er brugt af Struer Kommune eller om de i virkeligheden er brugt af Mads Gammelmark selv og dermed er udtryk for mandatsvig:

 • Frugt, pinocciokugler og konfekture
 • Dagligvarer som cocktailpølser og skinkestrimler
 • Øl, vin, vand og Dr. Nielsen-bitter
 • Restaurantbesøg
 • Kontanthævninger i pengeautomater; de fleste gange nær hjemmet i Hobro.

Dertil kommer en række køb, der helt klart er kommunale. Det gælder for eksempel annoncer for Struer Kommunes bosætningskampagne og flybilletter til tjenesterejser.

Se mere

- Den her sag har jo kostet Struer Kommune meget mere end bare pengene. Sagen har skabt stor frustration i hele kommunen, og derfor er det også tillidsbruddet, der har skuffet mig allermest.

"Man havde lyst til at sige en masse"

Mads Jakobsen har været i kommunalpolitik i næsten tyve år. Sagen om Mads Gammelmark har rystet ham.

- Da Niels Viggo Lynghøj (red. nuværende borgmester i Struer Kommune) kontaktede mig sidste sommer og fortalte om sagen mod Mads Gammelmark, der blev jeg rystet. Men jeg var omvendt ikke i tvivl om, at der var hold i mistanken. For os var det hele tiden vigtigt, at vi fik sagen håndteret korrekt – ikke mindst af hensyn til personalet i kommunen, fortæller Mads Jakobsen.

Læs også Svindelsag i Struer: Tidligere kommunaldirektør skal i fængsel

Midt- og Vestjyllands Politi gik ind i sagen i efteråret 2019. Og for Mads Jakobsen har tiden siden været udfordrende.

- Det var vigtigt for mig, at jeg ikke dømte ham på forhånd. Det var politiet, der stod for efterforskningen, og derfor skulle man være varsom med, hvad man gik og sagde. For man kunne da godt have haft lyst til at sige en masse.

 Hvad har du lært af sagen?

- Jeg har altid arbejdet med tillid til mine kollegaer og ansatte. Så den her sag har gjort noget ved den tillid, jeg normalt har haft. Jeg har personligt lært, at jeg er nødt til at spørge mere ind. Jeg er nødt til at tjekke mere op på ting. Også ting, jeg ikke før ville have tjekket op på, siger han. 

ROD I REGNSKABERNE

TV MIDTVEST har søgt aktindsigt i bilagene fra Mads Gammelmarks kommunale MasterCard:

 • Kortet har ifølge aktindsigten været brugt 125 gange. Politiet mener dog, der er tale om 174 ulovlige hævninger.
 • Heraf har vi fået aktindsigt i 70 bilag.
 • 55 bilag er undtaget aktindsigt med henvisning til, at de omhandler ”enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold.”
   

Bilagene giver indtryk af, at hele regnskabet for Mads Gammelmarks MasterCard er rekonstrueret efter han forlod kommunen:

 • Af de 70 bilag, vi har fået udleveret, er mindst syv kvitteringer fremskaffet på bagkant. Nogen har for eksempel bedt Superbrugsen i Struer om at udskrive bon’er for indkøb, der er over et år gamle. De er printet den 20. august 2019, altså 11 dage efter Mads Gammelmark forlod Struer.
 • 13 bilag er udskrifter af Mads Gammelmarks kalender. De dokumenterer ikke, hvad der er købt, kun hvor Mads Gammelmark har været de dage, hans MasterCard er blevet brugt. Alle kalender-bilagene er udskrevet i ugen efter Mads Gammelmarks opsigelse.
 • En række elektroniske bilag kan være indleveret til tiden eller rekonstrueret fra gamle mails. Det gælder for eksempel flybilletter eller kvitteringer for annonceudgifter på Facebook.

Hvis regnskabet for Mads Gammelmarks MasterCard er rekonstrueret, så tyder det på, at der ikke har været nogen kontrol med hans brug af tjenestekortet i al den tid, han har været ansat.

Se mere

Struer Kommune har med udgangspunkt i svindelsagen ændret sine procedurer for brug at tjenestekort i kommunen.  

- Procedurerne er blevet endevendt, og det er rigtig godt. Det kan ikke længere være tillidsbaseret – nu er der helt håndfaste procedurer omkring det, lyder det fra Mads Jakobsen.

Mads Gammelmark har bedt om 14 dages betænkningstid til at overveje, om han vil anke dommen. Men for Mads Jakobsen er dommen i dag et foreløbigt punktum.

- Det er virkelig rart at få sat det punktum. Sagen har hængt som en skygge over kommunen.

05:09

Se indslaget om dagens dom her. 

Luk video