Tidligere borgmester om svindelsag: Tillidsbruddet er det værste

Mads Jakobsen sad for bordenden, da Mads Gammelmark blev ansat som kommunaldirektør i Struer Kommune. Nu er Gammelmark kendt skyldig i svindel.

- Den her sag har virkelig plaget mig på det helt personlige plan. Jeg arbejdede tæt sammen med Mads, og jeg stolede på ham. Så det har virkelig været et tillidsbrud.

Der er både skuffelse og lettelse at spore hos den tidligere venstre-borgmester i Struer Kommune, Mads Jakobsen. I dag faldt der dom i sagen mod kommunens tidligere kommunaldirektør, Mads Gammelmark.

quoteDen her sag har jo kostet Struer Kommune meget mere end bare pengene. Sagen har skabt stor frustration i hele kommunen, og derfor er det også tillidsbruddet, der har skuffet mig allermest

Mads Jakobsen, tidligere borgmester, Struer Kommune

Han er nu kendt skyldig i svindel med kommunale kroner. Mads Gammelmark erkendte, og Retten i Holstebro idømte ham seks måneders fængsel, heraf fire måneder betinget.

- Det er en hård straf, men det var også en betroet stilling, Mads havde. Så jeg er tilfreds med, at der nu er sat et retsligt punktum, lyder det fra Mads Jakobsen (V).

Havde fuld tillid til ham

Venstremanden sad for bordenden, da Mads Gammelmark i 2017 blev ansat som ny kommunaldirektør i Struer Kommune. Og den tidligere borgmester var fuldstændig sikker på, at de i Mads Gammelmark havde fundet den helt rette til jobbet:

- Vi havde et anerkendt rekrutteringsbureau til at hjælpe os med ansættelsen. Og når man betaler omkring 200.000 kroner for den slags, ja så både forventede jeg og havde tillid til, at han var blevet kigget ordentlig efter i kortene. Så der var vitterligt ingen tegn på, at vi ville stå i den her sag, fortæller Mads Jakobsen.

quoteDet er en hård straf, men det var også en betroet stilling, Mads havde. Så jeg er tilfreds med, at der nu er sat et retsligt punktum

Mads Jakobsen, tidligere borgmester, Struer Kommune

Men den tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune, Mads Gammelmark, er kendt skyldig i at have brugt sit kommunale tjenestekort til at betale for blandt andet dagligvarer, restaurantbesøg og kontanthævninger.

Han var tiltalt for at have brugt sit tjenestekort uberettiget i alt 174 gange for 123.098,60 kroner gennem en periode på to år og to måneder.

Udover fængselsstraffen skal han også betale det fulde beløb i erstatning til Struer Kommune.

DET HAR MADS GAMMELMARK KØBT

- Den her sag har jo kostet Struer Kommune meget mere end bare pengene. Sagen har skabt stor frustration i hele kommunen, og derfor er det også tillidsbruddet, der har skuffet mig allermest.

"Man havde lyst til at sige en masse"

Mads Jakobsen har været i kommunalpolitik i næsten tyve år. Sagen om Mads Gammelmark har rystet ham.

- Da Niels Viggo Lynghøj (red. nuværende borgmester i Struer Kommune) kontaktede mig sidste sommer og fortalte om sagen mod Mads Gammelmark, der blev jeg rystet. Men jeg var omvendt ikke i tvivl om, at der var hold i mistanken. For os var det hele tiden vigtigt, at vi fik sagen håndteret korrekt – ikke mindst af hensyn til personalet i kommunen, fortæller Mads Jakobsen.

Midt- og Vestjyllands Politi gik ind i sagen i efteråret 2019. Og for Mads Jakobsen har tiden siden været udfordrende.

- Det var vigtigt for mig, at jeg ikke dømte ham på forhånd. Det var politiet, der stod for efterforskningen, og derfor skulle man være varsom med, hvad man gik og sagde. For man kunne da godt have haft lyst til at sige en masse.

 Hvad har du lært af sagen?

- Jeg har altid arbejdet med tillid til mine kollegaer og ansatte. Så den her sag har gjort noget ved den tillid, jeg normalt har haft. Jeg har personligt lært, at jeg er nødt til at spørge mere ind. Jeg er nødt til at tjekke mere op på ting. Også ting, jeg ikke før ville have tjekket op på, siger han. 

ROD I REGNSKABERNE

Struer Kommune har med udgangspunkt i svindelsagen ændret sine procedurer for brug at tjenestekort i kommunen.  

- Procedurerne er blevet endevendt, og det er rigtig godt. Det kan ikke længere være tillidsbaseret – nu er der helt håndfaste procedurer omkring det, lyder det fra Mads Jakobsen.

Mads Gammelmark har bedt om 14 dages betænkningstid til at overveje, om han vil anke dommen. Men for Mads Jakobsen er dommen i dag et foreløbigt punktum.

- Det er virkelig rart at få sat det punktum. Sagen har hængt som en skygge over kommunen.

Se indslaget om dagens dom her. 

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien 112.