Thyholmere forener sig i kamp for egen læge

Ny gruppe af thyholmere der skal lokke en ny læge til egnen, der i øjeblikket bliver dækket af Falcks lægeklinik.

Med det de selv kalder "utraditionelle metoder" vil en gruppe thyholmere nu arbejde for at lokke en eller to yngre læger til Hvidbjerg. Gruppen ser dagens lys efter sidste uges hårde kritik af Falcks drift af lægehuset i Hvidbjerg.

quoteDet virker ikke at sidde og tro, at der kommer en ung, praktiserende læge af sig selv, næste gang klinikken kommer i udbud.

John Vangsgaard, talsmand for gruppen 'Ny læge på Thyholm'

- Jeg gik med de her tanker og ideer, som jeg ikke rigtig fik gjort noget ved, siger John Vangsgaard, der bor ved Hvidbjerg. 

Men andre borgere han talte med, fik ham til at omdanne tanker til handling. Det er nu foreløbigt blevet til en gruppe, der har sat sig indtil videre to klare mål. 

Gruppen arbejder for at samle penge ind til en form for informationskampagne. I første omgang en video. Den skal målrettes yngre læger. 

- Vi skal have lokket nogle yngre læger til at se Thyholm som en mulighed. Det virker ikke at sidde og tro, at der kommer en ung, praktiserende læge af sig selv, næste gang klinikken kommer i udbud. Det gør der ikke, siger John Vangsgaard. 

Han fortæller at gruppen indtil videre består af thyholmere i bred forstand. En er fra Hvidbjerg, en er fra Odby og et par stykker fra Jegindø.

Positivt og løsningsorienteret tilgang

I april overtog Falck driften af lægehuset i Hvidbjerg. For en uge siden kritiserede den tidligere regionspolitiker Esther Jakobsen Falck for ikke at sikre gennemgående læger.

Esther Jakobsens mand er kronisk syg, og går ofte til læge. Den tidligere politiker er fortørnet over, at hendes mand hver gang møder en ny læge i klinikken i Hvidbjerg.    

Formand for Region Midtjylland, Annette Roed, sagde i den anledning, at Falck selv erkendte, at der havde været ansat en ukrainsk læge, som desværre viste sig ikke var dygtig nok til dansk i det daglige arbejde. Men at Falck nu har ansat to læger, så patienterne på Thyholm fremover kan forvente, at møde den samme læge i en periode. 

- Det er der kommet en løsningsmodel på fra regionen. Den håber vi, at vi kan leve med, men der er ingen tvivl om, at thyholmerne helst ser, at vi får vores egen læge igen, siger John Vangsgaard, der ikke ønsker at gå yderligere ind i kritikken af Falcks drift af lægeklinikken.   

- Jeg tænker, det er den positive tilgang, der skal bære projektet. Vi skal have fundet en løsning, siger John Vangsgaard. 

Foreløbigt har gruppen ikke stiftet nogen egentlig forening. John Vangsgaard forklarer, at det også er et mål, at lave en form for loklaård, der kan bistå lægen på forskellige måder, når det lykkedes at få en læge til at overtage klinikken. 

- En læge der kommer til stå fuldstændig på bar bund i lokalsamfundet. Uden historik eller netværk eller noget som helst. Det vil vi gerne kunne bidrage med i vores lokalråd. Lidt lige som med et menighedsråd. Man kan godt sammenligne det lidt med en præst, der kommer til byen, siger John vangsgaard.  

Gruppen vil nu invitere borgerfoeninger og borgere i almindelighed på Thyholm til et møde den 13. september. 

- Vi håber, mange vil komme og høre om projektet, siger John Vangsgaard. 

Falck og Region Midtjylland har papir på hinanden i to et halvt år endnu. I 2021 kommer ydernummeret i Thyholm igen i udbud. 

 

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Sundhed.