Struer Kommune giver ekstra julegave til ansatte som tak for coronaindsats

Flere danske kommuner har i år valgt at forkæle sine ansatte lidt ekstra ved juletid oven på et år, der har været noget anderledes end sædvanligt.

I en rundspørge som Jyllands-Posten har lavet svarer 54 af landets kommuner, at de giver julegaver til ansatte, imens 15 kommuner har valgt at droppe dem.
I en rundspørge som Jyllands-Posten har lavet svarer 54 af landets kommuner, at de giver julegaver til ansatte, imens 15 kommuner har valgt at droppe dem.
Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau Scanpix

Året 2020 vil formentlig mange år ud i fremtiden blive husket for at være det år, hvor coronabølgen skyllede ind over Danmark. Pandemien har haft en massiv indflydelse på vores landsdel, og mange ansatte har derfor måtte finde sig i en hverdag og et arbejdsliv, der har været markant anderledes, end det plejer.

Derfor har flere danske kommuner, heriblandt Struer, i år valgt at give sine ansatte flere eller større julegaver end sædvanligt. Det skriver Jyllands-Posten.

- I Struer Kommune plejer vi at give én gave og i år bliver det så til to, fordi der er blevet ydet en ekstraordinær indsats i år i forbindelse med coronakrisen, fortæller Jesper Thyrring Møller, der er kommunaldirektør i Struer Kommune, til TV MIDTVEST.

54 kommuner giver julegaver

Jyllands-Posten har lavet en rundspørge blandt landets 98 kommuner. Her spørger avisen indtil kommunernes politikker omkring julegaver til ansatte.

73 kommuner har besvaret rundspørgen, hvoraf 54 har svaret, at de giver julegaver til ansatte. Syv af de 54 svarer, at der i år bliver gjort lidt ekstra ud af de ansattes julegaver.

Det kommer i et år, hvor firmajulefrokoster på stribe er blevet aflyst, og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener derfor, at der kan være god logik i at investere i personaleplejen på en anden måde.

- Det offentlige oplever i disse år en stigende udfordring med at rekruttere. Derfor har der været fokus på personaleplejen, og der kan små symbolske ting spille en rolle, siger han Jyllands-Posten og understreger, at det offentlige kun kan give gaver i et meget begrænset omfang, modsat det private erhvervsliv.

Pas på med brug af offentlige midler i en krisetid

Julegaver er traditionelt en lille post i et stort kommunalt budget, men ifølge en professor i økonomistyring skal man dog alligevel være påpasselig med, hvordan man bruger offentlige midler i en krisetid. 

- Der er mange, der er blevet ramt hårdt af det her, og vi, der er offentligt ansat, har jo ikke været presset på jobsikkerhed. Det er et særligt privilegium, at vi ikke skal have den bekymring. Derfor vil der være borgere, som siger: ”Ja, der er nogen, der har ydet en ekstra indsats, men vi andre har mistet vores arbejde, og vi har også knoklet løs", siger Per Nicolai Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

Kommunaldirektøren anerkender, at coronakrisen har været hård ved mange, men det får ham ikke til at ændre mening om kommunens beslutning.

- Dem, der arbejder i den offentlige sektor, har ydet en aldeles vigtig indsats gennem krisen. Det gælder skolelærere og sundhedspersonale, og derfor vil vi gerne give dem en ekstra gave, fortæller Jesper Thyrring Møller fra Struer Kommune.

Udover Struer Kommune har også Aarhus, Brøndby, Varde, Odsherred, Rødovre og Ballerup valgt at give større julegaver i år til ansatte.