Seniorjob presser kommunerne

Seniorjobordningen er en bombe under kommunernes økonomi. På 6 måneder koster seniorjobberne 2,7 millioner kroner alene for Struer Kommune. Med den pris kan ordningen tvinge kommunen til at fyre andre ansatte:

 

Det vælter i øjeblikket ind med henvendelser fra ældre i landsdelens kommuner, som gerne vil have et seniorjob.

Fra tre til 48

I Ikast Kommune har der de seneste år været tre seniorjobbere - i år er der allerede på nuværende tidspunkt 48. Også i Struer mærker de en markant øget søgning, men seniorjob koster kommunerne dyrt og betyder, at der skal spares andre steder.

- Det antal der er lige nu, vil koste os omkring 11 mio. kroner om året, og hvis pengene ikke kommer andre steder fra, er der kun een mulighed, og det er at finde dem i den eksistrerende drift. Det vil betyde, at vi med den anden hånd måske skal sige farvel til andre medarbejdere. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, siger Carsten Kissmeyer, Venstre, der er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Frygter konsekvenser

I Struer vil den øgede mængde af folk seniorjob koste 2,7 mio. kroner på seks måneder. Det har de allerede mærket konsekvensen af.  

- Vi har faktisk allerede oplevet det. Vi har sagt farvel til to medarbejdere, og samme sted har taget to seniorjobbere ind. De har ikke erstattet dem vi afskedigede rent jobmæssigt, men for den enkelte medarbejder kan det være svært at skille tingene ad, siger Steen Würtz, HR-leder i Struer Kommune.

En hjælp til ældre

Ordningen med seniorjobs er lavet af regeringen for at hjælpe ældre arbejdsløse, der står til at ryge ud af dagpengesystemet. Det er kommunerne der skal skaffe jobbene og aflønne seniorerne. Og de må ikke lave det samme arbejde som de eksisterende ansatte.

Kan godt se fidusen

Kommunerne kan godt se fidusen med ordningen. Men savner en bedre handlingsplan på området.

- Jeg efterlyser kort og godt, at man vurderer, om det her nu er en hensigtsmæssig ordning? Det kræver, at man får vurderet, hvor mange der kan komme i fremtiden, og hvordan finansiererer vi det? siger Carsten Kissmeyer.

Kommunerne får i øjeblikket ca 130.000 kroner i tilskud per seniorjob. Udgiften er ca 230.000 kroner. 

Det er en dyr fornøjelse for kommunerne at oprette seniorjobs. På sigt kan det betyde afskedigelser af fastansatte:

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Samfund.