Regeringen vil tillade mere kystsikring

Nu får sommerhusejere lov til at kystsikre med sten og beton. Dermed kan de undgå at få husene oversvømmet i fremtiden.

Arkivfoto
Arkivfoto

På Sunddraget på Thyholm har sommerhusejerne de seneste år været hårdt ramt, når vejrudsigten har meldt storm. Derfor har Magnus Schødt, der er formand for Grundejerforeningen Sunddraget, i flere år kæmpet forgæves for at få lov til at kystsikre med store granitblokke i nærheden af sit og naboernes huse.

- I henhold til Kystdirektoratets administrationspraksis kan der ikke opnås tilladelse til at anvende stenene til erosionsbeskyttelse, læser Magnus Schødt op fra afslaget på den seneste ansøgning, han sendte om lov til at kystsikre.    

Men det afslag kan muligvis vise sig at være sidste. Som en del af forhandlingerne om næste års økonomi mellem regeringen og kommunerne, som blev færdigforhandlet torsdag, bliver det fremover nemmere, hurtigere og mindre bureaukratisk at beskytte landets kyster.

- Vi har set eksempler på huse, der styrker i havet, vi har set eksempler på oversvømmelser, og det tager vi meget alvorligt i regeringen. Derfor indfører vi nu muligheden for, at ejere af fast ejendom kan sikre deres ejendom bedre, siger Esben Lunde Larsen, der er miljø- og fødevareminister.

Oversvømmelser kender de alt til på Sunddraget. Siden år 2000 har der været oversvømmede huse syv gange i grundejerforeningen.  

- Vi vil gerne kunne stoppe vandet med en skråningsbeskyttelse, og til det vil vi gerne kunne anvende granitblokke, siger Magnus Schødt.

Socialdemokraterne: der skal stadig være et hensyn til miljøet

Men den hårde kystsikring med høfder af norsk granit er hidtil blevet blankt afvist af kystdirektoratet. Men nu vil regeringen give lov til mere hård kystsikring. Derudover skal hensynet til naturen i kystbeskyttelsesloven fremover vægte mindre end hensynet til at sikre privat ejendom. De ændringer vækker glæde hos husejeren fra Sunddraget.

- Der har virkelig været behov for at løsne op for det her kystsikring, for det har været alt for restriktivt indtil dato, siger Magnus Schødt.

Socialdemokraterne er ikke afvisende for ideen. 

- Vi vil insistere på, at der stadigvæk skal være et hensyn til miljøet, og det vil vi kigge nærmere efter, når vi ser det konkrete forslag fra regeringen, men i udgangspunktet, så er vi positivt indstillede, siger Simon Kollerup (S).

Kommunerne skal sagbehandle

Regeringen vil også flytte sagsbehandlingen, så det alene bliver kommunerne, der skal tage sig af ansøgninger om kystsikring. Struers borgmester er glad for forslaget.

- Det er meget enklere for borgerne at forholde sig til, de henvender sig på kommunen, og så er det kommunen, der har ansvaret for sagsbehandlingen, siger Mads Jakobsen (V).  

Magnus Schødt er på baggrund af de kommende regler, allerede klar med en ny ansøgning.

- Jeg håber, at der bliver givet tilladelse til, at vi må anvende granitblokke til at lave en skråningsbeskyttelse, og så håber jeg inderligt, at vi får lov til at lave høfder, siger han.