Pantindsamling og loppemarked: I Hjerm går de sammen om at få ny købmandsbutik

I Hjerm stod de i december pludselig uden en dagligvareforretning, da den lokale købmand drejede nøglen om.

Mads og Anne Sofie Skovsgaard Høj tager imod pantflasker til projektet. De har endnu ikke et overblik over, hvor mange penge pantindsamlingen har indbragt.
Mads og Anne Sofie Skovsgaard Høj tager imod pantflasker til projektet. De har endnu ikke et overblik over, hvor mange penge pantindsamlingen har indbragt.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Hvad gør man, når den lokale dagligvareforretning lukker dørene i, og efterlader byens borgere med mere en otte kilometer til nærmeste indkøbsmulighed?

I Hjerm har de et bud på en løsning. Flere private borgere har startet initiativer for at finde penge til en nye købmand.

- Vi skal jo have samlet ind, så vi kan få den her nye butik. Vi kan jo ikke undvære en butik i Hjerm, siger Anita Rasmussen, der selv samler brugte ting og sager ind til et store loppemarked. 

Så med loppemarked, pantindsamlinger og fællesspisninger, når borgere et stykke ad vejen.

Men det er faktisk ikke de mange små initiativer, der er de største bidragsydere. Borgerne i Hjerm kan nemlig købe amparter i et selskab bag en ny købmand. Og det har sikret mere end to millioner til kassen.

- Det man investerer i, det er den bygning, vi bygger. Vi laver et ejendomsselskab, som ejer selve butikken. Det er ikke selve købmandsdriften man køber sig ind i, siger Jens Ove Andreassen, der er medlem af arbejdsgruppen "Ny butik" i Hjerm.

En ekstra indsats

Hos familien Skovgaard Høj kan man aflevere sin pant, og på den måde støtte op om projektet om at få en ny købmand til byen.

Men ikke nok med at familien med de to børn samler pant ind til projektet, så er de også nogle af de Hjerm-borgere, der har købt anparter i det, der skal danne ramme for en mulig fremtidig købmandsbutik. 

- Der er måske nogen, der ikke har pengene til en anpart. Dem vil vi gerne give mulighed for at hjælpe med en pose pant, siger Mads Skovgaard Høj.

- Det betyder måske ikke så meget for den enkelte, men det kan være, at det giver meget til butikken, fortsætter han.

Styregruppen bag projektet arbejder ud fra, at der skal sælges anparter for 3,5 millioner kroner.

Mere end bare en butik

For Anita Rasmussen er der ingen tvivl om, hvorfor det er vigtigt med en ny butik.

- Det er vigtigt for fællesskabet og for det hele. Det er nemmere at argumentere for, at der skal ske noget og at der skal komme folk til byen, siger hun.

Og for hende er der ikke bare tale om en butik.

Hun var nemlig ansat i den købmand, der lukkede tilbage i december, og skulle det lykkes styregruppen og byens borgere at få skrabet sammen til en ny butik, så står hun klar.

- Skulle det være sådan, at jeg fik muligheden for at være med til at starte den op, så vil jeg da helt vildt gerne det. Det skal ikke være nogen hemmelighed, siger hun. 

2:48