Ny film om NFL-legende: Vi sad alle tre og tudede

En ny dokumentarfilm er på vej om den tidligere NFL-spiller Morten Andersens optagelse i Hall of Fame.

For at forstå det helt særlige forhold sportsjournalist Jimmy Bøjgaard og fotograf Claus Frederiksen har til den tidligere NFL-spiller Morten Andersen, skruer vi tiden tilbage til starten af nullerne.

Bøjgaard og Frederiksen er for første gang fløjet sammen til USA for at lave optagelser med den daværende stjerne-kicker. Da parret landede i lufthavnen i Kansas, ringede Jimmy Bøjgaard til Morten Andersen for at melde deres ankomst.

- Og så er det på Mortens fødselsdag, vi er dumpet ind i byen. Og helt klassisk Morten, så inviterer han os ned, og så er der øl og vin. Jeg havde kendt manden i 10 sekunder, og så var jeg inviteret til hans fødselsdag, forklarer Claus Frederiksen, der stadig her knap tyve år efter har svært ved at skjule sin overraskelse over invitationen.

- Ja, første gang vi mødte ham, og skulle lave optagelser, der var vi til fødselsdag. Så var vi i gang, følger Jimmy Bøjgaard op med et grin og konkluderer, at det blev starten på et professionelt samarbejde, et venskab og en film, som kommer lige om lidt.

I filmen "Guldjakken - Fra Struer til Hall of Fame", der har premiere om et par uger, følger Jimmy Bøjgaard og Claus Frederiksen den dansk amerikanske tidligere fodboldspiller i dagene, hvor han blev optaget i NFLs fineste selskab, Hall of Fame.

Med rekorden som den mest scorende spiller nogensinde i verdens bedste amerikansk fodbold-turnering, er det nemt at argumentere for, at optagelsen i Hall of Fame er fortjent. Mens det er sværere at forstå, at det er en dansker, født og opvokset i Struer, der står bag rekorden. 

- Det her er en fantastisk historie om en, der tager fra en lille, vestjysk by, hvor det blæser lidt ude ved Limfjorden, og så tager over og bliver den mest scorende(i NFL red.), bliver optaget i Hall of Fame og får en guldjakke, som ingen kicker stort set gør i historien. Der var bare noget fuldstændig fantastisk i den her historie, den var vi nødt til at lave, siger Jimmy Bøjgaard. 

Jimmy Bøjgaard, Morten Andersen og Claus Frederiksen i USA i starten af nullerne.
Jimmy Bøjgaard, Morten Andersen og Claus Frederiksen i USA i starten af nullerne.
Foto: Privatfoto

 

Bøjgaard og Frederiksen var konstant i hælene på Morten Andersen med et kamera i dagene, hvor han blev hyldet for Hall of Fame-kåringen. Morten Andersen er medproducent på filmen og sørgede for, at det danske tv-hold fik lov til at filme steder, hvor andre amerikanske kolleger blev sendt væk.

- Claus var jo konstant i hele Hall of Fame-ugen et par meter fra Morten og med til alt, ingen begrænsninger i forhold til adgang. Og det er unikt, fordi det er der ikke nogen der har fået lov til før, der er ikke nogen amerikanere, der har været så tæt på, forklarer Jimmy Bøjgaard. Og manden der filmede det hele, fortæller om særligt en episode, der gjorde indtryk.

- På et tidspunkt, mens Morten står og øver sin takketale, kigger han på mig og siger, behøver du være her, Frederiksen? og så svarer jeg bare, ja, det gør jeg, fordi jeg kan se, han er ved at blive berørt. Og så ender det med, at vi får en stærk scene til filmen, hvor han går fuldstændig ind i sig selv.   

- Hvis man havde kendt hinanden mindre godt, ville man nok have en tendens til at sige. Okay, jamen så går jeg, men så havde vi jo mistet det øjeblik, siger Claus Frederiksen.

Et andet særligt øjeblik under optagelserne skete faktisk i København. Morten Andersen skulle interviewes til filmen, uden det var et interview, der var tiltænkt en stor rolle i filmen.

- Dybest set så gik vi ind i det studie med tre kopper kaffe, uden overhovedet at have snakket om, at nu skulle vi dybt ned i karrieren. Men da vi startede, og Morten begyndte at fortælle, der blev han simpelthen så rørt, og nu bliver jeg også helt rørt, fordi det var det var et helt definerende øjeblik for den her film. Vi endte med at sidde tre derinde og sidde og tude. Fordi Morten blev så ægte ramt af, at nu var vi faktisk ved at binde en sløjfe på hans store karriere og store historie, siger Jimmy Bøjgaard.

Claus Frederiksen og Jimmy Bøjgaard lægger sidste på dokumentarfilmen.
Claus Frederiksen og Jimmy Bøjgaard lægger sidste på dokumentarfilmen.
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

 

Tilbage sidder de to med en film som på mange måder også er en kulmination på deres arbejde med Morten Andersen, lige fra det første interview efter fødselsdagsaftenen i Kansas til nu, hvor de alle tre for første gang skal på det store lærred.

- Det er helt klart, jeg kan slet ikke få armene ned. Det er helt sindssygt, altså. Det er et fuldstændig vanvittigt projekt. Jeg tror, at hvis du for 20 år siden havde sagt til os tre unge knægte, at vi skulle på det store lærred en dag, så havde vi skreget af grin.

Du kan se dokumentaren på det store lærred og møde Morten Andersen her i vores biograf på TV MIDTVEST d. 13. november til den jyske premiere på filmen. Billetterne er til salg på billet.tvmidtvest.dk.

Vi har været med i redigeringsrummet hos sportsjournalist Jimmy Bøjgaard og fotograf Claus Frederiksen. De to har kendt Morten Andersen i knap 20 år, og har haft helt særlig adgang til at fortælle historien om en ung mand fra Struer der tog til USA, brød NFL-rekorder og blev optaget i Hall of Fame.

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Sport.