Niels Viggo Lynghøj stopper som borgmester: - Jeg har udtjent min værnepligt

Borgemster i Struer Kommune, Niels Viggo Lynghøj (S), genopstiller ikke som borgmester. Han ser frem til mere tid med familien, men håber på fortsat at kunne være en del af byådet.

Niels Viggo Lynghøj, der har været borgmester i Struer Kommune i sammenlagt 9,5 år, genopstiller ikke som borgmesterkandidat ved næste byrådsvalg.
Niels Viggo Lynghøj, der har været borgmester i Struer Kommune i sammenlagt 9,5 år, genopstiller ikke som borgmesterkandidat ved næste byrådsvalg.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Efter ni og et halvt år på borgmesterposten og sammenlagt 24 år i byrådet i Struer Kommune har Niels Viggo Lynghøj (S) valgt ikke at genopstille som borgmester ved næste kommunalvalg.

- Det er en speciel følelse, fordi jeg har været med i så mange år. Men jeg er afklaret med min beslutning, siger Niels Viggo Lynghøj (S).

Beslutningen er taget på baggrund af, at Niels Viggo Lynghøj mener, det er på tide at lade en ny komme til roret. Og efter et halvt års overvejelser er tidspunktet nu det rette

- Jeg er ikke spor træt at politik, og jeg synes stadig, min form er god. Men alting har en tid, og jeg efterlader kommunen i topform, så det er et godt tidspunkt til at lade en ny mand tage over, siger han.

Håber på en sekundær rolle i byrådet

Niels Viggo Lynghøj prøvede første gang kræfter med borgmesterrollen i 2005 indtil udgangen af 2006 og efterfølgende i 2009-2013 og igen i 2017 indtil nu.

Hans afsked med borgmestertitlen, når valgperioden slutter i 2021, er dog ikke lig med et farvel til byrådet, hvis han selv får lov til at bestemme.

Han har tidligere været medlem af både Teknik- og Miljøudvalget og Økonomi- og Arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, og han håber på igen at kunne blive valgt ind til en mindre prominent post i byrådet.

- Hvis man kommer til at se mig på en plads længere nede ad den socialdemokratiske liste til byrådsvalget, så skal man ikke blive overrasket. Det kunne være meget spændende at prøve at have en anden rolle end frontfigur, siger Niels Viggo Lynghøj.

Udover at Niels Viggo Lynghøj håber på en sekundær rolle i byrådet, er det ikke det eneste, han ser frem til at kunne bruge sin tid på, når han i 2021 giver afkald på borgmesterkæden.

- Jeg har både børn og børnebørn, og det bliver rigtig positivt, at jeg får mere tid til familien. Lige at træde det der skridt tilbage vil jeg have det godt med. Jeg synes, jeg har udtjent min værnepligt i demokratiets tjeneste i Struer Kommune – i hvert fald som borgemster, siger han.

Ser frem til en hverdag uden for rampelyset

Når der skal findes en ny borgmester i 2021, mener Niels Viggo Lynghøj, at partifællen Flemming T. Sørensen (S), er en oplagt kandidat. 

Flemming T. Sørensen er medlem af Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget, og derudover er han formand for 3F Holstebro.

- Jeg har haft en føler ude ved ham for at høre, om han kunne være interesseret, og det var han ikke helt afvisende over for. Han ville være en glimrende kandidat. Han har forhandlingserfaring fra sit nuværende job, han sidder i en folkevalgt position, og han har en god måde at gribe tingene an på, når vi snakker politik. Men det er selvfølgelig vælgerne, der bestemmer, siger Niels Viggo Lynghøj.

Under Niels Viggo Lynghøjs perioder som borgmester er der sket en masse inden for erhvervsudvikling og branding af Struer Kommune, fortæller han, og han er stolt af det arbejde, han sammen med byrådet har fået igangsat. Men han ser også frem til en hverdag, som bliver knap så meget i rampelysets skær.

- Der er meget opmærksomhed omkring ens person hele tiden, når man har en toppost i politik. Og det er sådan det er, det er vilkårene. Men det bliver fint, når noget af det kommer til at tage af, og man kan spadsere rundt som en almindelig borger. Og så bliver der måske tid til en ekstra lille ferietur, siger han.

27:37
Arkivbudsendelse fra 2018: I snart et år har Niels Viggo Lynghøj været borgmester i Struer Kommune. En kommune som er udfordret. Indbyggertallet er vigende. Der er langtfra de industriarbejdspladser, der var engang. Struer Kommunes profil skal være en anden. En nødvendig forandring er i følge borgmesteren i gang.