Med 51 års forsinkelse: Politiker vil hjælpe ofre for lyntogsulykken

Efter TV MIDTVESTs programmer vil formanden for Folketingets sundhedsudvalg undersøge, om staten kan give ofrene psykologhjælp.

Hovedpersonerne i TV MIDTVESTs udsendelse om togulykken i 1967 kan nu måske se frem til at få tilbudt psykologhjælp.
Hovedpersonerne i TV MIDTVESTs udsendelse om togulykken i 1967 kan nu måske se frem til at få tilbudt psykologhjælp.
Foto: Morten Albek, TV 2 Fyn

Staten bør gå ind og hjælpe med psykologhjælp til ofrene for lyntogsulykken på Fyn i 1967.

Det mener formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), efter at hun har set TV MIDTVESTS programmer om fire af de passagerer, der overlevede ulykken.

Ingen af de fire fik tilbudt krisehjælp, og det bør man nu rette op på, mener hun.

1:18
Se et interview med Liselott Blixt her (via Facetime).

- Staten har jo et ansvar - også selv om det er nogle år siden. Jeg mener, at det er en vindersag at kunne gøre noget for at hjælpe de her mennesker, siger Liselott Blixt.

Hun vil nu kontakte sundhedsministeren for at undersøge, om der kan findes nogle penge til formålet. 

- Det er utroligt trist, at vi her ser nogle mennesker, som ikke kan få hjælp af det danske samfund, fordi det er så mange år siden, siger Liselott Blixt.

Lyntogsulykken skete den 10. august 1967. Lyntoget Nordjyden fra Struer kørte ind i det holdende lyntog Sydvestjyden lidt uden for Odense. 11 personer omkom, og mange blev kvæstet.

- Jeg skulle bare taget noget nervemedicin

I TV MIDTVESTS programmer fortalte fire af de overlevende, hvordan ulykken stadig præger dem over 50 år senere.

- Sådan en ulykke kommer du aldrig over. Det gør du ikke. Du kommer videre i livet, ja. Men du kommer aldrig over den, sagde Elsebeth Dohn fra Struer.

Hun var sammen med sin søster og forældre på vej til København, da de to tog stødte sammen. Hendes far blev dræbt ved ulykken, og selv brækkede hun lårbenet. Alligevel fik hun ikke tilbudt at tale med en psykolog - det gjorde man ikke dengang.

- Ingen spurgte, hvordan jeg havde det. Fire år efter ulykken fik jeg en nedtur. Jeg røg i et hul. Og så fik jeg at vide, at jeg bare skulle tage noget nervemedicin, fortalte Elsebeth Dohn.

Udsendelserne har gjort et stort indtryk på Liselott Blixt, og hun mener, at man sagtens kan hjælpe ofrene uden, at det bliver meget dyrt.

Og hun er heller ikke nervøs for, at staten vil blive mødt med stribevis af krav fra ofre for andre gamle ulykker, hvis man hjælper ofrene fra lyntogsulykken.

- Det her er heldigvis noget, der sker meget sjældent.  Og vi har jo også givet penge til folk, der blev skadet på eternit-fabrikken i Aalborg for mange år siden, så hvorfor skulle det være anderledes, når det drejer sig om psykisk sygdom, siger Liselott Blixt.

2:38
 

 

11:30
Se første afsnit om lyntogsulykken her.
9:56
Andet afsnit om lyntogsulykken