Materialemangel presser erhvervslivet: - Det er helt ekstremt

Det store pres der i øjeblikket er på forsyningskæderne presser det midt- og vestjyske erhvervsliv.

5:38
Mange midt- og vestjyske virksomheder kæmper med konsekvenserne af manglen på råvarer.

Der er voldsomme leveringsforsinkelser og markante prisstigninger på blandt andet jern- og metalskrot, og det skaber store frustrationer hos Fasterholt Maskinfabrik.

- Det er ekstremt lige i øjeblikket. Vi har enormt svært ved at planlægge vores produktion, for vi ved ikke, hvornår vi kan få vores varer, og om vi overhovedet får dem, siger Rikke Kjær Pedersen, administrerende direktør hos Fasterholt Maskinfabrik.

Det er ikke første gang, at Rikke Kjær Pedersen oplever, at priserne stiger, men den nuværende situation er alligevel ekstraordinær, fortæller hun.

- Jeg tror ikke, at der nogensinde har været så meget pres på forsyningskæden som nu. Der har været prisstigninger før, men det har aldrig været så voldsomt. Det er faktisk så voldsomt, at vi faktisk ikke engang ved, hvad de endelige konsekvenser kommer til at være.

På grund af de ustabile leveringstider på materialer bliver produktionstiden på hver maskine længere, hvilket gør, at det endelige produkt bliver dyrere for Fasterholt Maskinfabrik at producere, og dermed ender det med at blive et dyrere produkt for kunderne at købe. 

Direktør Claus Arbjerg fra Hvidbjerg Vinduet har aldrig oplevet en lignende situation.
Direktør Claus Arbjerg fra Hvidbjerg Vinduet har aldrig oplevet en lignende situation.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Efterspørgslen er stor

Hos Hvidbjerg Vinduet er direktør Claus Arbjerg også forbløffet over den nuværende situation.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg har aldrig oplevet en situation magen til, hvor salget går godt, og efterspørgslen er stor, men at materielle mangler og begrænsninger gør, at vi kæmper med at finde løsninger for at følge med.

Hos Hvidbjerg Vinduet oplever de, at det er vidt forskellige ting, der mangler, og at det aldrig er til at forudse, hvad der kommer til at være mangel på i morgen.

- Både træ, jern og stål er nogle af de ting, der er mangel på generelt, men også små dele som eksempelvis et lille bestemt pigment, som indgår i en af vores malingsfarver, har vi også stået og manglet, fortæller Claus Arbjerg.

Ved lidt smidighed og fælles hjælp er det lykkedes for Hvidbjerg Vinduet at finde løsninger på flere af deres udfordringer. Men da vinduesvirksomheden samarbejder med en meget travl og presset byggebranche, vil varemanglen betyde længere leveringstider i fremtiden.

- Som det er lige nu, så skal man desværre bare forvente længere leveringstider. Håndværkerne er også pressede, så det hele har fået en længere horisont, fordi der er så meget gang i den, siger Claus Arbjerg.