Mange nye virksomheder i Midtjylland: - Her møder vi en særlig skabertrang

Sidste år blev der etableret over 7.000 nye virksomheder i Region Midtjylland. Det er kun overgået af Region Hovedstaden.

0:52
Hollandske Kim Otten og Dirk Klijn er flyttet til Struer for at få de bedste betingelser for deres højttaler-firma Little Otter.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Der er masser af initiativ og skabertrang i erhvervslivet i Region Midtjylland.

Nye tal fra Vækstfonden viser, at der i 2021 blev etableret 7.109 nye virksomheder i regionen. 

Tallet er kun overgået af Region Hovedstaden med 13.468 nye virksomheder. I Region Nordjylland var tallet 2.623.

- I Midtjylland møder vi en helt særlig skabertrang. Tallene understreger, at Midtjylland har en lang tradition for at starte egen virksomhed, som er med til at skabe arbejdspladser og vækst på tværs af kommuner, siger direktør Jacob Christensen Flarup, der er ansvarlig for Vækstfondens aktiviteter i Region Midtjylland, i en pressemeddelelse.

Kigger man på fordelingen blandt kommunerne, er det ikke overraskende København, Aarhus, Aalborg og Odense, der på landsplan topper statistikken. 

Højest placeret blandt de midt- og vestjyske kommuner er Silkeborg på 12. pladsen med 534 nye virksomheder sidste år.

Lyd som DNA

Vækstfonden fremhæver også Sound Hub Denmark i Struer, der hjælper nye virksomheder med speciale i lyd. 

Direktør Peter Petersen fortæller til TV MIDTVEST, at omkring halvdelen af de virksomheder, der er tilknyttet centret, er startet i udlandet, men er rykket til Struer for at udnytte den lokale ekspertise.

- Struer har et særligt DNA og rigtigt mange kompetencer omkring lyd, som er opbygget gennem mange år af for eksempel Bang & Olufsen. Vi har overtaget en række af deres aktiviteter og kan nu tilbyde iværksætterne nogle faciliteter, som man ikke kan få adgang til andre steder i verden på samme vilkår, siger direktøren.

Direktør Peter Petersen fra Sound Hub Denmark i Struer,
Direktør Peter Petersen fra Sound Hub Denmark i Struer,
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Han har også et godt bud på, hvorfor det generelt går godt med iværksætteriet i regionen.

- I Midt- og Vestjylland er der en række udviklingshuse, der er med til at gøre det lettere at komme godt i gang for iværksættere, siger Peter Petersen.

En af de nye virksomheder i Sound Hub Denmark er Little Otter, der er stiftet af hollandske Dirk Klijn og Kim Otten. Firmaet, der laver højttalere, er kommet til Struer fra Aalborg.

- Der er et stort miljø med startups i Aalborg, men den store fordel ved Struer er, at det her er dedikeret til lyd. Her drejer det sig kun om lyd, og her er alt, hvad man har brug for, siger Kim Otten.