Lotte har fået kæmpe show til Struer

I januar 1995 rejste Lotte Ellerbæk rundt i verden med Up With People, nu har hun fået gruppen til Struer.

I et år rejste Lotte Ellerbæk rundt i verden med Up With People. Her lavede hun og de andre danseshows og deltog i frivilligt arbejde. Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

I et helt år levede Lotte Ellerbæk fra Asp ved Struer i sin blå kuffert. Sammen med 100 andre unge mennesker fra hele verden rejste hun og gruppen Up With People verden rundt for at lave frivilligt arbejde og optræde med danseshows tilbage i 1995. 24 år efter er det lykkedes hende at få Up With People til Struer. 

Jeg lærte, at de regelsæt, normer og værdier jeg kom med ikke nødvendigvis, var de rigtige.

Lotte Ellebæk

- Det er megafedt, for jeg var ikke sikker på, at det kunne lade sig gøre, fortæller Lotte Ellerbæk. 

100 unge mennesker fra hele verden landede i Struer mandag. Her skal de lave frivilligt arbejde og give to shows i Struer. Under deres besøg skal de bo ved værtsfamilier, og Lotte Ellerbæk har selv et par stykker boende.

- Der bliver liv og glade dage i huset, og jeg glæder mig til, at mine tre drenge får her nære forhold til de her unge mennesker, som jeg selv fik, fortæller hun.

Up With People

- Hvert år sender Up With People to hold bestående af flere end 100 internationale unge voksne ud i verden.
- Deltagerne er mellem 17 og 29 år.
- I løbet af 18-20 uger besøger gruppen mellem 15 og 18 lande på mindst to kontinenter, hvor de laver danseshows og frivilligt arbejde.
- Under rejsen bor de unge hos værtsfamilier
- Gruppen består af unge mennesker fra 15-20 lande. På denne tur er der unge fra 19 forskellige lande med. Herunder blandt andet fra Mexico, Bermuda, Belgien, Japan og Danmark.
- Hver deltager foretager i gennemsnit 150-200 timers frivilligt arbejde på turen.
- Det frivillige arbejde består blandt andet af besøg på grundskoler og gymnasier, besøg på hospitaler og arbejdet med folk med særlige behov som handicappede eller hjemløse
- Up With People blev grundlagt i 1965

 

Kilde: Up With People

Se mere

Nye oplevelser hver dag

Da Lotte Ellerbæk som 18-årig var på turné med Up With People tilbage i 90’erne brugte hun og de andre unge de første seks uger i den amerikanske by Denver, hvor de skulle lære showet at kende. I den tid boede hun hos en værtsfamilie, der har fået en stor plads hos hende.

- Jeg landede i en helt fantastisk værtsfamilie med to døtre, som er blevet min amerikanske familie, fortæller Lotte Ellerbæk.

Gruppen rejste dengang et helt år, hvor de optrådte for flere tusinde mennesker rundt om i verden. I dag rejser de unge et halvt år. Her er de en uge i hver by, de kommer til. Med nye byer, værtsfamilier og frivilligt arbejde følger et hav af oplevelser.  

- Den ene dag var vi på et Animal Shelter, hvor vi vaskede dyrene og legede med hundene. Dagen efter fjernede vi måske graffiti. Så var vi måske ude at se Grand Canyon og bagefter stod vi på en kæmpestor scene og fyrede den af, siger Lotte Ellerbæk.

00:33

Mens Lotte rejste rundt skrev hun dagbog og en bog om sine værtsfamilier. Her kan du få et lille indblik i, hvad der står i dem. 

Luk video

Tog ud i verden ved lidt af en tilfældighed

I 1994 var Up With People forbi Herning. I avisen læste Lotte Ellebæks mor, at der var mangel på værtsfamilier til de mange unge, der fulgte med showet. Familien fik derfor en fyr fra USA på besøg, og det besøg gjorde Lotte Ellerbæk nysgerrighed.

- Jeg synes, at show-delen var helt vildt spændende, fortæller hun.

Mens Up With People var i Herning fik hun lov til være sammen med gruppen. Efter det var hun ikke tvivl.

- Det er et megafedt koncept, så jeg sprang ud i det.

Med sig hjem i den blå kuffert har Lotte Ellebæk en masse minder fra turen. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Up With People har formet hende som menneske

I et år boede Lotte Ellerbæk hos flere end 90 værtsfamilier i hele verden. Et år med andre kulturer og unge mennesker har været med til at gøre hende til den hun er i dag.

- Jeg lærte, at de regelsæt, normer og værdier jeg kom med ikke nødvendigvis, var de rigtige, siger hun.

Udover danseshows og frivilligt arbejde, havde gruppen i USA et særligt program, hvor de besøgte udsatte områder i Denver. Her var gruppen ude på skoler, hvor de snakkede med de mindste elever.

- Vi fortalte dem, at det var okay at sige nej til stoffer og til at være med i bander. De problemstillinger havde jeg aldrig beskæftiget mig med før, fortæller Lotte Ellerbæk. 

Turen rundt i verden bliver altså et møde med en barsk verden, og særligt en episode har sat sig i Lotte Ellerbæk.

Hvor kan du opleve Up With People i Struer?

Tirsdag den 28. november kl. 19.00, Struer Energi Park
Lørdag den 1. december kl. 15.00, Langhøjhallen  
 

Billetpriser:
Voksne 150 kroner
Unge under 17, 95 kroner

 

Kilde: Up With People 

Se mere

- Der var en dreng, der fortalte mig, at hans mor pludseligt havde råbt til ham dagen forinden, at han skulle kaste sig ned på gulvet, fordi der var et driveby. Det anede jeg jo slet ikke, hvad var. Det var sindssygt for mig, men hverdag for ham.

Up With People har eksisteret i mere end siden 1965 og flere end en milliard mennesker over hele verden har set deres shows. 

01:40

Her kan du se hele indslaget om Lotte Ellerbæk. 

Luk video