Landets hvide kirker skal nu være grønne: - Vi forvalter jo Guds skaberværk

Meget få kirker i Midt- og Vestjylland er grønne, men landets biskopper vil have, at kirkerne skal følge statens målsætning om CO2-reduktion.

I Asp Kirke ved Struer er de allerede godt i gang med at gøre kirken mere grøn. Både præsteboligen og kirken er blevet energioptimeret.

- Fordi vi forvalter Guds skaberværk. Og derfor skal kirken også være aktiv i at tænke på miljø og klima, forklarer Erling Forbech, der er menighedsrådsformand i Ølby-Asp-Fousing Kirker.

Menighedsrådet har de seneste fem år skåret ned i klimabelastningen alle de steder, de har kunnet komme i tanke om. Det betyder, at glødepærerne i kirken er skiftet ud med LED, graverens hækklipper kører på batteri, og lige nu diskuterer menighedsrådet, om blomsterne i kirken kan plukkes i vejkanten i stedet for at blive importeret.

 

Kirken skal følge med, når klima-dagsordenen bliver sat

Landets biskopper har lagt op til, at Folkekirken inden 2030 skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. I Danmark er der lige nu omkring 200 grønne kirker.

- Det er nu dagsordenen bliver sat, og nu speeder man op rundt omkring hos erhvervslivet, i kommuner og i staten, og så skal vi også prøve at være der som kirke, siger Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift.

Kun et par stykker af de indtil nu 200 grønne kirker ligger i det midt- og vestjyske. I Struer Provsti har man de seneste år brugt 5,5 millioner kroner på at energirenovere samtlige bygninger. I 2017 gav det en besparelse på 700.000 kroner i el og varme. Og ifølge biskoppen er det den slags initiativer, der skal til for, at Folkekirken kan nå sit klimamål.

- Kirken er bygge op nedefra, så det er i menighedsrådene, man tager initiativet og fører det igennem. I Viborg Stift, har vi lige nedsat et udvalg, hvor vi gerne vil være med til at inspirere og pege på, hvad man kan gøre, siger Henrik Stubkjær.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Miljø.