Landets hvide kirker skal nu være grønne: - Vi forvalter jo Guds skaberværk

Meget få kirker i Midt- og Vestjylland er grønne, men landets biskopper vil have, at kirkerne skal følge statens målsætning om CO2-reduktion.

Asp Kirke er blevet grønnere - blandt andet med LED-lys og hækklipper på batteri. Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

I Asp Kirke ved Struer er de allerede godt i gang med at gøre kirken mere grøn. Både præsteboligen og kirken er blevet energioptimeret.

Læs også Biskopper melder folkekirken ind i klimakampen

- Fordi vi forvalter Guds skaberværk. Og derfor skal kirken også være aktiv i at tænke på miljø og klima, forklarer Erling Forbech, der er menighedsrådsformand i Ølby-Asp-Fousing Kirker.

Menighedsrådet har de seneste fem år skåret ned i klimabelastningen alle de steder, de har kunnet komme i tanke om. Det betyder, at glødepærerne i kirken er skiftet ud med LED, graverens hækklipper kører på batteri, og lige nu diskuterer menighedsrådet, om blomsterne i kirken kan plukkes i vejkanten i stedet for at blive importeret.

02:27

Video: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Luk video

Kirken skal følge med, når klima-dagsordenen bliver sat

Landets biskopper har lagt op til, at Folkekirken inden 2030 skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. I Danmark er der lige nu omkring 200 grønne kirker.

- Det er nu dagsordenen bliver sat, og nu speeder man op rundt omkring hos erhvervslivet, i kommuner og i staten, og så skal vi også prøve at være der som kirke, siger Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift.

Kun et par stykker af de indtil nu 200 grønne kirker ligger i det midt- og vestjyske. I Struer Provsti har man de seneste år brugt 5,5 millioner kroner på at energirenovere samtlige bygninger. I 2017 gav det en besparelse på 700.000 kroner i el og varme. Og ifølge biskoppen er det den slags initiativer, der skal til for, at Folkekirken kan nå sit klimamål.

- Kirken er bygge op nedefra, så det er i menighedsrådene, man tager initiativet og fører det igennem. I Viborg Stift, har vi lige nedsat et udvalg, hvor vi gerne vil være med til at inspirere og pege på, hvad man kan gøre, siger Henrik Stubkjær.