Landbruget afhængige af østeuropæiske ufaglærte

Landbruget har brug for østeuropæiske ufaglærte, men særligt polakkerne er blevet sværere at lokke til Danmark.

Polakkerne siver tilbage til Polen, og det er blevet sværere at lokke nye til Danmarks, fordi lønnen og arbejdsudbuddet i Polen er i stærk stigning. Landbruget herhjemme beskæftiger mange østeuropæere og det kan komme til at ramme landbruget hårdt. 

quote- Det er blevet sværere nu i forhold til hvad det var for bare fem år siden. Derfor passer vi godt på dem vi har

Krtistian Gade, formand, Holstebro-Struer Landboforening

- Det er blevet sværere nu i forhold til hvad det var for bare fem år siden. Derfor passer vi godt på dem vi har, siger Kristian Gade, der er formand for Holstebro-Struer Landboforening.  

Ifølge Landbrugsavisen, viser de seneste tal fra jobindsats.dk, at hver tredje ansatte i dansk landbrug i dag er fra Østeuropa. 

- Vi kan sådan set godt få østeuropæere herop, men kvaliteten af den arbejdskraft, vi får, er ikke så god, som vi har haft, så det kræver mere oplæring, når de kommer, og så er de hurtigere til at tage hjem igen også, siger Kristian Gade.  

Færre ufaglærte Østeuropæere 

En anden branche, der de seneste ti år har gjort flittigt brug af ufaglærte østeuropæere er hos vikarbureauerne. Hos AktivPersonel genkender direktøren tendensen. 

- Kva at lønnen er blevet højere i Polen og det er lettere at finde arbejde nu, der sker rigtig mange ting i Polen, så har man ikke det behov for at rejse ud, som man måske havde for 5-8 år siden. Det er klart en af de ting, der har spillet stort ind, siger Eva Horne, Direktør i Vikarbureauet AktivPersonale

Hos vikarbureauet understreger direktøren, at billedet primært har ændret sig hvad angår ufaglærte østeuropæere. 

- Det kan være sværere at lukke produktionsarbejde for os med ufaglærte polske medarbejdere. Men vi synes, for håndværkere hvor vi arbejder under overenskomstmæssige vilkår, der kan man stadigvæk hente rigtig dygtige folk op, siger Eva Horne.