Kunstmaler på 99 fortæller historier fra sit lange liv på lærredet

Kunstneren laver varm mad til sig selv hver dag.

- Jeg har altid den her på, når jeg maler. Det er en forfærdelig gammel kittel.

99-årig Signe Bjerre Knudsen gør sig klar til at gå ind i sit atelier. Det er indrettet i et værelse i den lejlighed i Struer, hvor hun har boet de seneste fem år.

Før huset blev solgt, havde hun et helt værksted. Men færre kvadratmeter er ingen hindring, når maler-genet kræver sin ret, og tanker og indtryk vil ud på lærredet med pensel og spartel.

- Jeg kan faktisk ikke lade være. Selv nu, hvor det er vinter, bliver jeg inspireret. Jeg har kigget op på den blygrå himmel, når jeg er ude at gå, og så tænker jeg, den skal jeg lige prøve at male.

Nu toner det grådisede landskab og de nøgne træer så frem på lærredet og får tilført flere lag af liv.

- Jeg hører ikke til den årgang , der sådan har lært at sætte ord på alting. Det er jeg ikke god til, siger Signe Bjerre Knudsen.

I stedet fortæller hun historier på sine malerier om sin barndom, den store kærlighed, om sorgen at miste, om troen og om hverdagslivet.

Aktuel med udstilling

Maleriet af en solnedgang ved Oddesund er et særligt kærligt minde, der nu er fastholdt.

- Min mand og jeg har sejlet meget. Motivet blev til en aften, hvor vi var i båden og spiste vores mad og delte en flaske rødvin. Det var sådan en dejlig aften, hvor vi sad og så solen gå ned i horisonten. Jeg tænkte, det måtte jeg male. Så jeg hentede min akvarel blok, og senere har jeg så malet det op på lærred.

Lige nu har Signe Bjerre Knudsen en maleriudstilling i Menighedshuset ved Struer Kirke med 20 malerier.

- Da de kom og spurgte, om jeg ville udstille, sagde jeg, at det ville jeg godt. Men så skulle de selv hente malerierne fra mit depot i kælderen, hvor jeg bor, og selv hænge dem op. Jeg synes egentligt, det er blevet en fin udstilling, som jeg glæder mig over.

quoteI min alder ved man jo godt, der hurtigt kan ske noget, og det kan ikke betale sig at gå og spekulere på det. Det må man tage, som det kommer.

Signe Bjerre Knudsen

Det er kun fem år siden Signe Bjerre Knudsen lå på sine knæ og malede street art på gaden i Struer. Hun har også løbende haft udstillinger, siden hun som 60-årig for alvor kastede sig over de store malerier. Et af dem endte med et tyveri og en efterlysning.

- Maleriet forestillede en nøgen dame set fra ryggen i blå nuancer og var med i en udstilling på et plejehjem. Pludseligt var det væk. Det viste sig, at en af beboerne var blevet så forelsket i det, at han havde taget det og gemt det nede i kælderen. Der gik nogle måneder, så dukkede han op med de 2000 kr., som maleriet skulle koste. Han ville have det billede, og havde sparet sammen til det, så det må have betydet noget for ham, fortæller Signe Bjerre Knudsen med et smil.

Signe er er født i 1922 og vokset op på gården Brunsgaard i Nr. Lem ved Lemvig.
Signe er er født i 1922 og vokset op på gården Brunsgaard i Nr. Lem ved Lemvig.
Foto: Privatfoto

Hun elskede at tegne som barn, men papir var en mangelvare. Et år til jul fik hun en blok med 10 ark, og de var hurtigt brugt op. Det var hendes skoledage også. Som de fleste på sin årgang gik Signe Bjerre Knudsen ud af skolen, da hun blev konfirmeret, og hun fik aldrig en uddannelse.

- Jeg har altid gået med den tanke, at jeg var så dum, for jeg havde ikke lært noget.

Det har hun gjort noget ved. Da hun var 62 år startede hun på Voksenundervisningscentret i Struer, hvor hun har taget HF-eksamen i dansk, psykologi, tysk og engelsk.

- Det viste sig, at jeg havde nemt ved at lære sprog, og jeg har haft stor glæde af det på rejser, og da jeg fik en svigerdatter fra Rusland. Det eneste vi kunne kommunikere , det var på engelsk.

Laver stadig varm mad

Signe Bjerre Knudsen er mor til tre, der i dag er 63, 73 og 75 år.

- Jeg synes, det er mærkeligt, de er ved at blive så gamle. Jeg vil ikke bryde mig om , at de skulle blive dårligere , så har jeg ikke lyst til at være her.

Kunstmaleren Ole Daniels har malet dette portræt af Signe Bjerre Knudsen.
Kunstmaleren Ole Daniels har malet dette portræt af Signe Bjerre Knudsen.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Signe Bjerre Knudsen laver varm mad til sig selv hver dag. Hun lever sundt og spiser grønt til alle måltider.

- Jeg er taknemmelig for, jeg er rask og har undgået alvorlige sygdomme i mit lange liv, men jeg er også kommet dertil, at jeg tager en dag ad gangen. I min alder ved man jo godt, der hurtigt kan ske noget, og det kan ikke betale sig at gå og spekulere på det. Det må man tage, som det kommer.

Signe Bjerre Knudsen er en af syv borgere i Struer Kommune, der kan fejre 100 års fødselsdag i år.