’Kultfigur’ fra Struer får medalje for 40 års tro tjeneste: - Jeg bliver helt rørt

Kim Bæk har arbejdet 40 år på det beskyttede værksted VIA NOVA, og i morgen bliver han tildelt en fortjenstmedalje af Struer Kommune.

Uddybelse

På et beskyttet værksted i Struer arbejder Kim Bæk. Det har han gjort i 40 år.

For at sætte det i sammenhæng, så begyndte han på det beskyttede værksted VIA NOVA ni år før Berlinmurens fald. Det er et sjældent syn på det danske arbejdsmarked i dag.

Men det er alligevel, hvad 57-årige Kim Bæk fra Struer har opnået. Den 29. juli 1980 startede han på det, der dengang hed Reva Struer, som var et tilbud om beskyttet beskæftigelse. I dag hedder det VIA NOVA, og de leverer produkter fra deres værksted til lokale producenter.

Her har Kim Bæk haft sin daglige gang de sidste 40 år, og hver dag er han gået glad på arbejde, og det er der en ganske særlig grund til.

- Jeg kan godt lide det, for det er den bedste arbejdsplads her i Struer, og jeg elsker at stå op til det om morgenen og gå på arbejde, fortæller Kim Bæk til TV MIDTVESTs reporter, mens han stolt viser sin nuværende arbejdsstation frem.

På VIA NOVA arbejder Kim Bæk med montagearbejde.
På VIA NOVA arbejder Kim Bæk med montagearbejde.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Denne uge får jubilaren al opmærksomheden. Mens det lokale dagblad og TV MIDTVEST har kigget forbi, så fylder lykønskninger fra kollegerne i høj grad lige så meget.

- Jeg bliver helt rørt altså. Jeg får en lille tåre, eller hvad man skal sige, fortæller den stolte maskinarbejder.

En trofast medarbejder

40 år som ansat i kommunalt regi kaster normalt et brev og en fortjenstmedalje fra Dronningen af sig, men det får Kim Bæk ikke fornøjelsen af.

- Vi undersøgte muligheden, men da Kim ikke er en almindelig lønmodtager, så kunne han desværre ikke få en. Det er selvfølgelig lidt trist, for det ville være en kæmpe stor ting for Kim at få et brev fra dronningen, siger Gitte Lykke Clausen, der er Kim Bæks chef på VIA NOVA.

Kim Bæk er nemlig ikke helt almindelig. Kim har en nedsat funktionsevne, og derfor arbejder han på det beskyttede værksted, og her vil de gerne hylde deres trofaste medarbejder. I morgen vil der nemlig være en jubilæumsreception for Kim Bæk, hvor han vil blive overrakt en medalje for 40 års tro tjeneste.

Receptionen bliver dog desværre lidt mindre end jubilaren havde håbet.

- Det er dejligt, og der kommer min familie også. Det er dejligt, at man kan fejre 40 år, men det er bare lidt ærgerligt med corona, så vi ikke kan være så mange. Men så holder jeg en fest om aftenen, hvor vi kan være flere. Der kommer nogle af mine gode venner og min chef Gitte, fortæller den 57-årige værkstedsmedarbejder.

Netop chefen Gitte Lykke Clausen har sat stor pris på Kim Bæks arbejdskraft og ikke mindst hans evne til at skabe et godt arbejdsmiljø, og når en ansat har arbejdet et sted i 40 år, så er det også svært at sætte ord på hans betydning.

- Hvad betyder Kim ikke for VIA NOVA? Det er fantastisk at arbejde sammen med Kim. Han er en mega god fyr, at have herude. Han kommer altid med et smil og altid til tiden, siger Gitte Lykke Clausen.

Lokal kendt og 'kultfigur'

Det er ikke kun kollegerne på VIA NOVA, der kender Kim Bæk. På gaden i Struer kender alle stort set til Kim Bæk og ikke mindst hans trehjulede cykel.

- Han er jo en lille institution i sig selv. Han er lidt en kultfigur i Struer, så alle ved hvem han er enten gennem bankospil, hans arbejde her eller den måde han kommer gennem byen på, fortæller Nicolai Frandsen, der er hjemmevejleder for den lokale kendis.

Kim Bæk cykler hver dag mindst ti kilometer på sin el-cykel.
Kim Bæk cykler hver dag mindst ti kilometer på sin el-cykel.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Efter 40 år på en arbejdsplads ville det for mange mennesker være tid til at tænke over en pensionsdato. Men Kim Bæk har ingen planer om at forsvinde ud af kollegernes liv lige foreløbigt, selvom kroppen begynder at brokke sig lidt.

-Jeg er næsten aldrig sur, når jeg går på arbejde, selvom der nogle gange er noget med mine ben og min øjne. Jeg håber at tage ti år mere, så jeg når de 50 år, men det kommer jo an på, hvordan helbredet har det, siger Kim Bæk.

Medaljen for 40 års tro tjeneste bliver overrakt af formanden for Social-, Sundheds og Arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Anne Kristine Bøge Petersen.