Knallertbøller chikanerer hel by: - Man får en finger, og der er ingen respekt

Antallet af ulovlige knallerter i landsdelen er mere end fordoblet på bare fem år. Knallertkørerne selv synes bare, det er drengestreger.

3:06
Her kan du se hele indslaget om knallertbøllerne fra Struer.

Der suser masser af ulovlige knallerter rundt i Struer, og antallet er på sit højeste. Den udvikling har betydet, at flere borgere føler sig chikaneret af de unge knallertbøller, som kører vildt og hensynsløst gennem byens gader.

- Jeg tør ikke sende mine børn ud at lege på vejen, for knallerterne flytter sig ikke, siger Nadia Thomsen fra Struer.

For fem år siden stoppede politiet på ét år 150 ulovlige knallerter her i landsdelen. I år er det tal mere end fordoblet - til 306 ulovlige knallerter. Samtidig er antallet af anmeldelser på området firedoblet det seneste år. Og mange af anmeldelserne kommer fra borgere i Struer.

Her chikanerer flere unge med deres knallerter - så meget, at politiet har fået anmeldelser stort set hver eneste dag de seneste uger.

- Jeg synes, det er et problem, at man ikke kan gå stille og roligt på stierne med sine børn, uden at man skal blive bange for at blive ramt af en knallert. De er fuldstændig ligeglade. Man får en finger, og der er ingen respekt, siger Nadia Thomsen.

- Der kom en med meget høj fart på knallert og kørte på baghjulet over krydset, siger Annette Kobberup fra Struer.

Hos Struer Cykelklub kender de alt for godt til byens knallertbøller. Her ødelægger knallertbøllerne nemlig klubbens mountainbikebaner. Og i klubben frygter man, at det kan ende med en alvorlig ulykke.

- Vores største frygt er, at det ender med, at nogen kommer til at køre sammen på cykelsporerne heroppe. Hvis det her fortsætter, så går det på et eller andet tidspunkt galt, siger Dennis Mark, der er bestyrelsesmedlem i Struer Cykelklub.

- Det er sjovt at få adrenalin, når man skal flygte

Spørger man de unge selv, så vurderer de, at omkring 75 procent af dem, der kører på knallert i Struer, køre ulovligt. Og de har ingen planer om at stoppe den chikane, de har gang i.

- Det er for meget, folk brokker sig over det. Vi brokker os jo heller ikke over, hvis deres biler larmer lidt. Det er som om, at de bare skal brokke sig, fordi vi kører knallerter og ikke er gamle nok, og de bare skal brokke sig over et eller andet, siger knallert-drengene, som er anonyme.

De tre unge drenge, vi har talt med, har flere gange haft politiet i hælene. Og de føler ikke, de kan få lov at være i fred - selv når de kører på lovlige knallerter. De mener, det hele er en overreaktion, for knallertturene er mest af alt drengestreger.

Men er det det værd?

- Det er sjovt at få adrenalin, når man skal flygte og kommer væk. Det er fedt at kunne sige til vennerne, at man lige er flygtet fra politiet. Men det er risikoen værd. Lige indtil man bliver taget, for så er det ikke sjovt længere, siger de anonyme knallert-drenge.

Problemet med hurtige, tunede knallerter er ikke nyt. Men udfordringen for politiet og SSP-konsulenterne i byen er, at borgere i langt højere grad nu end tidligere føler sig chikaneret af de unges kørestil og attitude.

- Det, der er værre nu, er, at der er borgere, der føler sig chikanerede af den måde, de kører på, og af deres attitude, siger Alice Frederiksen, som er SSP-koordinator i Struer.

Der er ikke meget, politiet kan stille op. Faktisk har de en regel om, at de ikke jagter de unge, når de suser afsted på deres knallerter – det er simpelthen for farligt.

- Vi ønsker på ingen måde at køre de her knallertførere ihjel ved at være efter dem med blå blink, så vi bruger lidt andre metoder til at få dem stoppet, siger Jørgen Christensen, politikommissær og operativ leder af færdsel, Midt- og Vestjyllands Politi.

Som et forsøg på at komme problemerne til livs medsender SSP-folkene i Struer Kommune nu fremover et brev til alle, der tager knallertkørekort og deres forældre om konsekvenserne ved at køre ulovligt.