Klager fra genboer forsinker hal over Jernbanemuseet – imens ruster togene væk

Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum i Struer har længe samlet penge ind for at få hele deres samling af gamle lokomotiver og vogne under tag i en stor hal, så de ikke forfalder. Men protester fra museets genboer forsinker planerne.

Her er en rejsegodsluge fra Ulfborg, en bagagebænk fra Brande, en lysekrone fra Skjern Station og en skinneknallert fra Års. Alle tingene står tørt og godt og er en del af den indendørs udstilling på Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum i Struer. 

Men museet har også store lokomotiver og togvogne, der ikke har så gode forhold. De står nemlig under åben himmel i al slags vejr.

- Materialet kommer ikke til at overleve på sigt, hvis det bliver stående ude. Klimaet nedbryder både jernet og træet i køretøjerne, siger Kaj Rasmussen, der er formand for museets støtteforening.

Museet forsøger i dag at beskytte togene ved at dække dem til med presenninger.
Museet forsøger i dag at beskytte togene ved at dække dem til med presenninger.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

For at redde de historiske køretøjer har museet et ønske om at bygge en hal hen over grunden, så hele udstillingen bliver overdækket og bliver beskyttet mod vind og vejr.

- Problemet er, at klimaet bliver hårdere og hårdere ved togene jo længere tid, der går. Hvis vi venter 10 år mere, så er det hele skrot, siger Kaj Rasmussen.

Han viser samtidig en gammel DSB MC 1035 frem, som museets folk brugte over 1000 arbejdstimer på at sætte i stand i 2015. I dag er det arbejde spildt, da rusten igen har taget over.

- Det er nedbrydende for både materialet og os som medarbejdere at se, at den er i fuld gang med at blive ødelagt igen. Det er der ikke nogen, der gider blive ved med at arbejde med.

Den nye hal er 12 meter høj, mens den nuværende bygning kun er otte meter høj.
Den nye hal er 12 meter høj, mens den nuværende bygning kun er otte meter høj.
Foto: Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum

Ny hal ødelægger udsigt

Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum har allerede indsamlet 2,7 millioner kroner til første etape af byggeriet af den nye hal - blandt andet har Struer Kommune givet en million kroner. Men byggeriet kan ikke gå i gang, fordi flere genboer fra Østergade har klaget.

- Det, der er problemet, er udsigten. Den første skitse, vi fik sendt fra kommunen, der var bygningen temmelig lang og høj og noget større end den nuværende bygning, siger Ulla Becker.

Hun bor i en ejendom, hvor beboerne fra alle lejlighederne har skrevet under på en samlet klage. Fra hendes lejlighed har hun kig til Limfjorden.

- Det er sådan en stor byggeklods, man får lige foran næsen. Vi mener ikke, den behøver at være så stor, siger genboen.

Det ønske har nu resulteret i, at kommunen er i gang med at lave en lokalplan for området. En plan, der forventes at være klar i slutningen af året. Først herefter kan Jernbanemuseet få en byggetilladelse.

På Jernbanemuseet må de væbne sig med tålmodighed. I mellemtiden forsøger de at beskytte togene ved at dække dem til med pressininger.

- Vi har sat dem op for at beskytte vognen en lille smugle, men de er blæst i stykker i løbet af vinteren, siger Kaj Rasmussen.