Kan ikke få nok SOSU’er: Nu lokker kommune unge med flere penge

Hvis man er under 25 og gerne vil være SOSU, så får man SU under grundforløbet. Det vil Struer Kommune nu lave om på.

Der er mangel på social- og sundhedshjælperelever., og det mærker de tydeligt i Struer Kommune, hvor de alene sidste år manglede elever til tre ud af i alt 14 pladser.

Det forsøger kommunen nu at lave om på, og løsningen er flere penge under grundforløbet.

- Alle kommuner står jo i kø for at få dem, forklarer Anne Kirstine Bøge Petersen (SF), der er formand for Social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune.

Normalt er det sådan, at hvis man er under 25 år, så får man SU på grundforløbet på social- og sundhedsuddannelsen. Det er den grænse på 25 år, som kommunen vil fjerne, så alle elever får lønnen på omkring 14.000 kroner i måneden. Det er cirka 8000 mere, end de ville have fået på SU.

- Det er nødvendigt, fordi vi ikke kan fylde vores elevpladser op. Regeringen har jo valgt at sige, at når man er 25 år, så får man elevløn, men vi ved jo alle sammen, at man godt kan have husleje og være begyndt at stifte familie, når man er under 25, siger Anne Kirstine Bøge Petersen.

quoteVi ved jo alle sammen, at man godt kan have husleje og være begyndt at stifte familie, når man er under 25.

Anne Kirstine Bøge Petersen, Formand, Social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, SF, Struer

Giver et bredere søgefelt

Hos FOA mener man, det er en god idé at tilbyde flere penge til de yngre studerende.

- Der er ingen tvivl om, at de vil få et bredere søgefelt. Der vil være flere, der søger, nu hvor det er garanteret at kunne få en løn under grundforløbet. Det Struer Kommune gør nu, det håber jeg virkelig smitter af i de omkringliggende kommuner, siger Tanja Nielsen, der er formand for Social- og sundhedssektor ved FOA Holstebro.

Struer Kommune forventer, at tiltaget vil koste et sted mellem 100.000 og 150.000 om året. Anne Kirstine Bøge Petersen mener, at de penge er givet godt ud, hvis kommunen når deres succeskriterie.

- Der skal det til, at vi får så mange elever, at vi ikke har plads til alle. Det er der, vi skal hen, siger hun. 

Tanja Nielsen er formand for Social- og sundhedssektor ved FOA Holstebro.
Tanja Nielsen er formand for Social- og sundhedssektor ved FOA Holstebro.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST