Jens på B & O fik ham ind i politik

Niels Viggo Lynghøj er rundet af 1970'erne og den politiske bevågenhed, der var i det årti. Men det var en kollega i pickup-afdelingen på Bang & Olufsen, der gav Struers borgmester det afgørende skub og fik ham til at blive socialdemokrat.

Niels Viggo Lynghøj
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Niels Viggo Lynghøj kender kommunalpolitikken ned i detaljer. Han har været Struers borgmester i flere omgange. Han kan fortælle om sejre og nederlag. Erfaringerne og anekdoterne er mange.

Den i dag 63-årige socialdemokrat er vokset op i Struer, i det han selv kalder et borgerligt hjem. Han gik i gymnasiet. Kammeraterne var venstreorienterede. Det blev Niels Viggo Lynghøj også. Efter at være blevet student i 1974 tog han job på B & O, og det skulle blive afgørende.

- Jeg sad ved siden af Jens i pickup-afdelingen på Bang & Olufsen, da der var cirka 3000 medarbejdere. Han var en ældre lønmodtager, der havde arbejdet der i mange år. Der var ingen tvivl om, at Jens var socialdemokrat. Det lagde han ikke skjul på. Han fik fortalt, at det med parolerne og at kunne sige de rigtige ting, det var ikke så meget værd for lønmodtagerne. Det var mere værd, at der var et parti, som virkelig arbejdede for lønmodtagernes sag.

- Så jeg tænkte, når jeg nu var ovre på den side af det politiske spektrum, så skulle det også være et parti, der kunne skaffe resultater. Så det endte faktisk med, at jeg i 1978 meldte mig ind i Socialdemokratiet, fortæller Niels Viggo Lynghøj.

Niels Viggo Lynghøj:

Struer er en sving-kommune

Det er mere end 40 år siden. Senere blev Niels Viggo Lynghøj uddannet folkeskolelærer og aktiv i partiet i lokalområdet.

Niels Viggo kom i byrådet. Han blev borgmester i Struer i 2005, da partifællen Leif Erik Sørensen døde. Samme år tabte han ved kommunalvalget til venstremanden Martin Merrild. I 2009 tog han revanche og genvandt borgmesterposten. Fire år senere vippede Venstres Mads Jakobsen så Niels Viggo Lynghøj af pinden. I 2017 blev det socialdemokratens tur igen, da han for tredje gang kunne flytte ind i borgmesterkontoret på rådhuset i Struer.

Hvorfor har du ikke kunnet holde på magten?

- Det er et godt spørgsmål, men det er jo vælgerne der bestemmer, hvem de synes, der skal sidde i borgmesterkontoret. Og det har så artet sig på den måde, at de har besluttet og vurderet, at der skulle et skifte til. Det må man acceptere. Så kan du spørge, "var det nødvendigt? Hvorfor kunne jeg ikke opnå den opbakning, der skulle til for at kunne fortsætte?". Det har jeg svært ved at svare på.

- Men det behøver jo ikke kun være negativt, at der bliver skiftet. Hvis det er den samme borgmester i rigtig mange år, så kan der jo være en risiko for, at den nytænkning, der også skal ind, sparring og nye folk med nye ideer, at den går fløjten, vurderer Niels Viggo Lynghøj.

Kommune under forandring

Og nu er han altså igen den kommunale førstemand i Struer. Siden 1. januar 2018 er det Niels Viggo Lynghøj, der har været nummer et. Med alt hvad det indebærer. Struer Kommune er udfordret. Indbyggertallet er vigende. Der er langtfra de industriarbejdspladser, der var engang. Struer Kommunes profil skal være en anden. Struer markedsfører sig nu som 'Lydens By'. Det er en nødvendig forandring, som i følge borgmesteren i gang.

- Vi er i en transformation fra den gamle industriby, hvor vi nu mere lægger vægt på teknologi og information og den slags ting. Det er det, man kommer til at se i Struer. Vi har stadigvæk medarbejdere på B & O. Der er vel 500 til 600. Så det er stadigvæk en stor spiller, men ikke så stor, som den var i 70'erne.

- Jeg er fortrøstningsfuld og forhåbningsfuld. Det skal nok gå siger Niels Viggo Lynghøj.

Niels Viggo Lynghøj er gæst i interview-serien 'Mød Borgmesteren', hvor landsdelens politiske førstemænd og -kvinder i studiet på TV MIDTVEST fortæller om, hvilke udfordringer der for dem ligger i at sidde for bordenden i en kommune.

27:37
I snart et år har Niels Viggo Lynghøj været borgmester i Struer Kommune. En kommune som er udfordret. Indbyggertallet er vigende. Der er langtfra de industriarbejdspladser, der var engang. Struer Kommunes profil skal være en anden. En nødvendig forandring er i følge borgmesteren i gang.