Investeringsøkonom: B&Os omkostninger er for høje

For fem år siden lovede B&O guld og grønne skove. Men selskabet sidder stadig fast i en sump af underskud.

Trods årevis med turn around-planer og løfter står det stadig skidt til for Bang & Olufsen. Salget er godt nok steget, men underskuddet skal stadig tælles i trecifrede millionbeløb.
    
Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen har Bang & Olufsen er der især tre store problemer, der fortsat giver problemer i Struer-virksomheden.
    
- De sælger for lidt, deres omkostninger er for høje, og så er deres evne til at få produkter til markedet i ordentlig tid for dårlig.
    
- Derudover må man sige, at de stadig ikke har løst problemet med, at de sælger dyre tv'er med en levetid på 15 år. Men forbrugerne beholder kun deres tv i tre til fire år, og så er det simpelthen ikke attraktivt at købe Bang & Olufsen, siger Per Hansen.
    
Det er ikke et nyt problem for Bang & Olufsen, der har lidt i årevis. Det på trods af en stribe turn around planer.
    
I 2008 præsenterede daværende direktør Kalle Hvidt Nielsen strategien Pole Position efter et dårligt år. Den lykkedes aldrig.
    
I 2011 var det så forhenværende direktør Tue Mantoni, der stillede investorerne i udsigt, at Bang & Olufsens salg skulle stige fra tre til 8-10 milliarder kroner på fem år og have en tocifret overskudsgrad.

quoteMan kan godt blive træt af at vente som aktionær. For hvem venter man på?

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet.

    
I 2015/16 omsatte selskabet for 2,6 milliarder kroner og gav underskud.
    
- Man kan godt blive træt af at vente som aktionær. For hvem venter man på?
    
- Men på den anden side, hvis man har ventet på denne her turn around i årevis, så er det ærgerligt at gå ud, hvis nu det kommer, siger Per Hansen.
    
Han hæfter sig samtidig ved Bang & Olufsens bestyrelsesformand Ole Andersen. Han er ikke bare kendt som en hård hund, men som en meget kompetent formand, der blandt andet har samme rolle i Danske Bank.
    
- Jeg tror, at mange mener, at Ole Andersen har så meget på spil, at han vil lykkedes med at få Bang & Olufsen til at fungere bedre, end det gør i dag.
    
- Det på trods af, at der ikke er noget i de sidste fem år, der klart og tydeligt viser, at det skulle være sandsynligt, siger Per Hansen.
    
B&O-aktien falder torsdag formiddag med 0,7 procent til 73 kroner. Dermed er aktien faldet 12 procent år til dato og sidder stadig i den sump, den har været i siden faldet efter finanskrisen, der sendte aktien fra små 700 kroner ned til under 50 kroner.
    
/ritzau/