Hans er en af få faglærte tjenere: - Jeg kan altid få job

Det er ikke kun kokkene, som er svære at tiltrække. Også i tjenerbranchen kniber det med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Hans Vestergaard har været tjener i over 40 år, og han har planer om at blive ved ti år endnu, for han elsker sit arbejde.
Hans Vestergaard har været tjener i over 40 år, og han har planer om at blive ved ti år endnu, for han elsker sit arbejde.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

På Tambohus Kro på Thyholm har de en af de tjenere, som der stadig bliver færre af.

Hans Vestergaard er faglært tjener og har været i branchen i over 41 år, og betydningen af de mange års erfaring er ikke til at tage fejl af.

- Vi kan tage stilling til, om bøffen er god nok, men kunden har næsten altid ret, griner Hans Vestergaard.

Den thybo blev tjener ved en tilfældighed. Hans mor tog ham med ud og servere i 1978, og siden har han beholdt den hvide skjorte på.

- Det er et fantastisk job og en livsstil. Man møder mange mennesker og udfordringer hver dag. To dage er aldrig ens, siger den 60-årige tjener.

Mangel på faglærte tjenere

I restaurationsbranchen er der stor efterspørgsel på tjenere som Han Vestergaard. Færre og færre vælger at gå tjenervejen, og det kan mærker de tydeligt hos HORESTA, hotel- og restaurationsbranchens brancheforening.

- Inden for tjenerområdet er det stort set umuligt at få en faglært tjener. Det er rigtig ærgerligt, for specielt tjenere er dem, der skaber den gode oplevelse sammen med gæsterne. Selv om der står en rigtig god kok i køkkenet, så skal der også være en god tjener, ellers går vi skuffede hjem fra restaurantbesøget, siger Marianne Kragh, uddannelseschef hos HORESTA.

Også på Tambohus Kro har de svært ved at finde faglærte tjenere.

- Jeg kan ikke huske, hvornår vi har haft en ansøgning fra en faglært tjener til nogen af de stillinger, vi har slået op, siger hotelchef Christina Skøtt Pedersen og fortsætter:

- De er ansigtet ud ad til for virksomheden til vores kunder, så betyder rigtig meget, at de er kvalificeret og godt klædt på. De faglærte har været igennem et skoleforløb, hvor de har lært om vin, borddækning og servering, og det lærer man ikke bare lige fra den ene dag til den anden.

Hans Vestergaard har helt styr på, hvordan bestikket skal ligge.
Hans Vestergaard har helt styr på, hvordan bestikket skal ligge.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Får alle de gode jobs

Hans Vestergaard er da heller ikke i tvivl om, at det giver nogle fordele at være faglært tjener.

- Man står først i køen til de gode jobs, og man kan altid få arbejde som faglært tjener. Uddannelsen har betydet alt, og jeg havde ikke haft de samme oplevelser uden, siger han.

Den 60-årige tjener regner på trods af alderen med at blive ved 10 år endnu, men han håber, at der står en ny faglært tjener klar til at tage over, når han en dag lægger bakken og den hvide skjorte på hylden.

- Jeg håber, at flere springer på. Vi har meget bedre vilkår i dag end for tyve år siden, siger Hans Vestergaard.

Hotelchefen har flere gange spurgt sig selv, hvad hun skal gøre, når Hans Vestergaard stopper. Hun håber, at de selv kan uddanne en til at overtage.