Glæde over udvidet genåbning i landsdelen: - Vi må klemme ballerne sammen, hvis vi skal nå det til mandag

Midt- og Vestjylland kan ifølge eksperter se frem til en større grad af genåbning, end resten af landet, når restriktionerne udløber på søndag.

Inden Regeringen på onsdag melder en plan for genåbning og restriktionslempelser ud, har Sundhedsministeriet allerede nu offentliggjort deres eksperters anbefaling til, hvordan en genåbning bør se ud fra på mandag den 1. marts.

Eftersom Midt- og Vestjylland er én af de landsdele med lavest smittetryk, peger eksperter på, at der her kan åbnes endnu mere end på landsplan. Det gælder blandt andet en udvidet genåbning af udendørs idræt, afgangsklasser på grundskoler, ungdoms- voksenuddannelser samt efterskoler.

Mathias Skov Nielsen glæder sig til at kunne samles med sine holdkammerater igen.
Mathias Skov Nielsen glæder sig til at kunne samles med sine holdkammerater igen.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

For 12-årige Mathias Skov Nielsen fra Bremdal betyder det, at han endelig kan kridte fodboldsstøvlerne igen. Noget, han glæder sig meget til.

- Jeg har ikke kunnet spillet fodbold længe, og jeg har manglet en sport, for det er nærmest det eneste, jeg går op i. Det betyder alt muligt, se venner og konkurrence igen, siger Mathias Skov Nielsen til TV MIDTVEST.

Afgrænsning af Midt- og Vestjylland

Han har spillet fodbold i otte år. Men selvom han har haft en fodboldbane i nabolaget, hvor han kunne drible rundt med sig selv, er det langt fra nok til ham:

- Med holdet har vi været på computeren og lave øvelser. Men den fodboldbane, vi har her,  den er så mudret, så den har jeg ikke kunnet løbe ordentligt på, siger han.

Men trods de positive nyheder, tør han endnu ikke håbe på for meget.

- Jeg forventer nok mest, at vi bare skal træne, og måske så en enkelt kamp her og der til at starte med.

quoteVi må klemme ballerne sammen, hvis vi må åbne på mandag.

Jens Tang, medindehaver, Tang, Tøjexperten og Sportigan, Vinderup

Også butiksmedindehaver Jens Tang har maven fuld af sommerfugle op til, at genåbningen snart kan blive en realitet.

- Selvfølgelig skal vi have solgt nogle varer, men det, jeg glæder mig allermest til, det er sandelig at se nogle mennesker igen, siger medindehaveren af Tang, Tøjexperten og Sportigan i Vinderup til TV MIDTVEST.

Han er ikke i tvivl om, at butikkerne og kunderne nok skal overholde retningslinjer for at undgå unødig smitte.

- Det var fantastisk, hvor folk allerede sidste år tog restriktionerne til sig, kiggede efter hvor mange der måtte være i butikkerne, og så stoppede kunderne op og ventede, til der var plads. Så jeg tror, det bliver meget sikkert, siger han.

Butiksmedindehaver Jens Tang håber at kunne nå at få butikkens gulv klar til, når kunderne måske må komme fra på mandag.
Butiksmedindehaver Jens Tang håber at kunne nå at få butikkens gulv klar til, når kunderne måske må komme fra på mandag.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Selvom han har brugt to måneder på at vente på lov til at åbne sin forretning igen, så kan han alligevel ende med at komme i tidspres.

- Vi fandt ud af, at hvis vi skulle have nyt gulv på, så skulle det være nu, og nu kan vi jo ende med at blive tidspressede, så vi må klemme ballerne sammen, hvis vi må åbne på mandag, siger Jens Tang.

Udover udvalgsbutikker og fritidsaktiviteter, kan også afgangselever på grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser ifølge eksperternes beregninger godt gøre sig klar at vende tilbage til en mere normal hverdag.

- Vi har siddet fast i de sidste par måneder, og mange er godt nok trætte af det her. Så jeg glæder mig til at se mine venner og lærere igen, siger Matei Albert Picu, der går i 9.B på Lemtorpskolen i Lemvig, til TV MIDTVEST.

Overblik over genåbning

Gennem de seneste måneder har han især oplevet, hvordan det kan være vanskeligt at skulle undervises i eksamensfag hjemmefra:

- Herhjemme har vi kun vores computer, og vi mangler mange hjælpemidler, som kun er på skolen. Der er bedre adgang til laboratorier, flere computere og printere eksempelvis, siger han. 

- Det kommer også til at give mig bedre karakterer og en bedre forståelse for mine fag, når vi kommer op på skolen igen.

Matei Albert Picu skal til 9. klasses afgangseksamen til foråret.
Matei Albert Picu skal til 9. klasses afgangseksamen til foråret.
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Og selv en teenagedreng som ham kan godt savne sine lærere.

- Lærerne er super fulde af energi, så vi kommer til at have det sjovt, når vi kommer tilbage. Derfor bliver det bare en rigtig smuk dynamik, griner han.

Tema

CoronavirusLæs flere artikler fra Struer eller i kategorien Samfund.