Forskning på det store lærred

I stedet for film var der forskning på programmet i biografen i Struer.

2:54
Der blev nørdet igennem i biografmørket i Struer.
Foto: Anders Davidsen

Normalt går man i biografen for at se en actionfilm eller måske en komedie, men i aften var alting anderledes i biografsalen hos Apollon Struer. Her blev et foredrag fra Aarhus Universitet i stedet sendt.

- Vi vil gerne give muligheden for, at alle danskere kan opleve foredragene, for Aarhus Universitet er jo et universitet for alle danskere. På den her måde, hvor vi livestreamer til biografer, kulturhuse, biblioteker og så videre, så når vi ud til over hundrede steder, hvor flere tusind mennesker så vil have mulighed for at opleve alle foredrag, siger Jens Holbech, chefkonsulent for videnudvikling, Aarhus Universitet.

Foredraget i aften er det første af i alt syv om blandt andet menneskets udvikling og Big Bang. I aften var der partikelacceleration på programmet.

- Jeg fortæller om anvendelsen af acceleatorer - dels på hospitaler, dels i industrier - hvor man bruger mange forskellige processer, for eksempel til at finde diamanter, siger foredragsholder Søren Pape Møller, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Forskerne bruger acceleratorer som en slags supermikroskoper. Og jo større acceleratorer, jo mindre ting kan vi se. Det europæiske partikelforskningscenter, CERN, har ved Alperne bygget verdens største accelerator i en 27 km lang tunnel, 100 m under jorden. Her smadrer fysikerne protoner ind i hinanden ved meget stor energi og har derved fundet den såkaldte Higgs-partikel.

Det var spændende nok til at lokke omkring 45 mennesker ind i mørket.

- Jeg kunne simpelthen ikke lade være med at komme, for det er så spændende et emne og så bliver man opdateret på, hvad der sker. Det er så eminent lavet, siger en af tilskuerne i biografen, Bjarne Madsen fra Struer.