Flere vælger at passe børnene derhjemme med økonomisk tilskud fra kommunen

Det er blevet in at passe børn i eget hjem, og flere kommuner tilbyder økonomisk støtte til forældrene. Den løsning er familien Gregersen Madsen hoppet med på.

4:53
Flere og flere kvinder dropper fuldtidsarbejdet for i stedet at passe deres børn hjemme på fuld tid.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det kunne godt ligne en dagplejemor med tre børn, men faktisk er børnene Louise Gregersen Madsens egne.

Hun hjemmepasser sine tvillinger på halvandet og sin dreng på tre og et halvt år. Fordi hun bor i Struer Kommune, som tilbyder et økonomisk tilskud for hjemmepasning, så får hun hver måned 17.000 kroner før skat.

- Der er lidt at se til, men det er noget, vi har prioriteret. Det giver noget ro i hverdagen, at man har mulighed for at være hjemme. Jeg synes, det er dejligt, siger Louise Gregersen Madsen, der er uddannet pædagog og fortsætter:

quoteNu er jeg af den overbevisning, at børn gerne vil gå hjemme hos deres forældre så længe som muligt, så jeg tror, det er godt givet ud, hvis man har mulighed for at prioritere det.

Louise Gregersen Madsen

I Struer Kommune har det været muligt at få kommunal støtte til hjemmepasningen siden 1. oktober. Støtten kan gives til alle forældre, der som Familien Gregersen Madsen har valgt at passe børnene hjemme.

Tilskuddet kan gives for én samlet periode på minimum otte uger og maksimalt et år.

- Jeg synes, det er forældrene, der skal bestemme, hvad der er det rigtige tilbud til deres børn, siger Peter Vestergaard (Radikale), der er formand for børne- og uddannelsesudvalget i Struer Kommune.

En fordobling på fire år

Fra 2016 og til 2020 er antallet af forældre, der får tilskud til at passe egne børn mere end fordoblet fra 661 til 1341 på landsplan.

I Midt- og Vestjylland kan forældre få tilskud til hjemmepasning i de fleste kommuner. Lige nu overvejer Viborg også at hoppe med på bølgen.

Her kan du få penge for at passe dine egne børn

Ordningen giver ikke kun glade forældre, men også kommunen kan se fordelene.

- Vi slår os op på at være en god og stærk bosætningskommune, og der er det vigtigt, vi har de samme muligheder i Struer som i nabokommuner, for vi vil gerne tiltrække lige nøjagtig den målgruppe, siger Peter Vestergaard.

Ikke kun tant og fjas

Men selv om løsningen er den rigtige, så kræver det også sin mand at være samme med tre børn alle timer i døgnet i ugens syv dage.

- Jeg overvejer da lige en gang imellem, om det er det rigtige. Men det er det. Det er det bedste for børnene. Men det er da hårdt. Der er da nok at se til hele tiden. Pauserne der er, når de sover, dem kan jeg godt lide. Men det er for deres skyld, at vi gør det, pointerer Louise Gregersen Madsen.

I Struer Kommuner kører ordningen indtil videre som en toårig forsøgsperiode,  men udvalgsformanden håber på en permanent løsning i fremtiden. 

Det samme gør Louise Gregersen Madsen.

- Jeg tror, de finder ud af, at det fungerer for folk. Jeg synes i hvert fald, det ville være ærgerligt, hvis ikke det er en mulighed i fremtiden. Og jeg kunne også godt tænke mig, at de udvidede det, så man kan passe sit barn mere end et år. Det kunne være dejligt, hvis man kunne skubbe pasningen, til de skulle starte i børnehave, siger hun.

Lige nu er der syv tilmeldte til hjemmepasning i Struer Kommune.