Flere kyllingefarme i fare

Op mod 15 procent af de danske kyllingeproducenter risikerer at måtte lukke deres bedrifter på grund af de seneste stramninger af loven om husdyrgodkendelser

En ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at op mod hver 7. af de danske kyllingeproducenter risikerer at skulle lukke deres bedrifter. Det sker, fordi den tidligere VK-regering strammede loven om husdyrsgodkendelser gevaldigt. I Fousing ved Struer kan det ramme en af Danmarks 10 bedste kyllingeproducenter.

 - Jeg synes, vi bliver ramt virkelig hårdt, selvom vi trods alt passer på naturen, siger Solvej Laursen, der er en af Danmarks 10 bedste kyllingeavlere.

Blomster skyld i risiko

Det er fund af blomster ved Fousing, som giver problemer for Solvej Laursen. Blomsterne indikerer, at et området, hvor hun bor, er et særligt følsomt naturområde. Det betyder, at kyllingefarmen ikke må udlede tilnærmelsesvis den mængde kvælstof, som den gør i dag. Når husdyrgodkendelsen skal fornyes, så er det sandsynligt, at der vil være endnu større krav til at nedbringe udledningen. Det kan få økonomiske konsekvenser for Solvej Laursen.

 - Vi har investeret meget i det her sted, og skal vi investere yderligere for at opfylde loven, så bliver det et spørgsmål, om det indtjeningsmæssigt er nok til, at vi kan leve af det, siger kyllingeproducenten.

Tidligere minister vil se på loven

Onsdag afviste formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Struer Kommune, Helle Lyng (S), at kommunen kunne hjælpe. Men nu kan der være hjælp på vej fra Christiansborg.

 - For mig lyder det ikke acceptabelt, at vi skal udelukke 15 procent af den danske kyllingeproduktion, siger tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V), der var med til at stramme lovgivningen.

Han vil nu lytte til landmændene og konsulenter, hvis der er noget politikerne har overset.

 - Hvis der er ny viden, og noget der ikke er taget højde for, da vi forberedte lovgivningen, så er jeg med på, at vi kommer til at se på det igen, slutter han.

 

En ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at hver 7. af de danske kyllingeproducenter risikerer at blive ramt af de nyeste stramninger af loven om husdyrgodkendelse. Det kan i yderste konsekvens betyde, at de bliver nødt til at lukke deres produktion.

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Erhverv.