Flere fisk og færre dansemyg - naturprojekt lukker dambrug ved Struer

Struer Byråd har besluttet at igangsætte en genopretning af naturområde ved Kjærgårdsmølle.

Naturen ved Kjærgårdsmølle får en håndsrækning fra Struer Kommune. 

Byrådet besluttede torsdag aften at give grønt lys til et naturgenopretningsprojekt ved Kjærgårdsmølle, hvor det nuværende Fousing Dambrug ligger. 

Det skriver Struer Kommune i en pressemeddelelse. 

Dambruget, der opdrætter fisk, lukker, og vandløbene og vandmiljøet i området skal bringes tilbage til en mere naturlig tilstand. 

Projektetet er et samarbejde mellem kommunen og lodsejeren på stedet, og det er økonomisk støttet af Miljøstyrelsen, der opkøber dambruget. 

Planen er, at det skal give en række positive effekter på naturen.

Udleder mindre fosfor

Ifølge Plan og Miljø i Struer Kommune vil den ophørte dambrugsdrift og en genopretning af vandmiljøet og naturen i området kunne reducere mængden af fosfor, der bliver udledt i Kilen.

Det vil forbedre bestanden af helt, ørred, ål og lampret. 

quoteJeg er overbevist om, at dette projekt vil forstærke områdets tilgængelighed og naturmæssige værdi.

Niels Viggo Lynghøj (S), borgmester i Struer Kommune. 

Det vil også kunne forebygge de store sværme af dansemyg, der tidligere er opstået ved kilen, og er fløjet ind over Struer.

For borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) var det et oplagt projekt at sætte i gang. 

- Vi skal værne om væres værdifulde natur og give bedre adgang til den og arbejde for at få mere af den, når vi har chancen. Struer Kommune har meget fantastisk natur at tilbyde borgere og besøgende, og området ved Kjærgårdsmølle er et af de mest unikke steder i kommunen med et smukt landskab, gode gåture og sjældne arter, udtaler Niels Viggo Lynghøj. 

Mere tilgængeligt for besøgende

En del af projektet bliver også at gøre området mere tilgængeligt for besøgende. Det skal blandt andet ske ved at koble området med andre friluftsaktiviteter i området - for eksempel Naturskolen Kjærgårdsmølle og vandrestier. 

- Jeg er overbevist om, at dette projekt vil forstærke områdets tilgængelighed og naturmæssige værdi til gavn for både mennesker, dyr og planter, siger Niels Viggo Lynghøj.

Struer Kommune oplyser, at der vil blive lagt en plan for naturgenopretningen i løbet af 2020, når samarbejdet og betingelserne for projektet formelt er på plads.

Selve naturgenopretningen forventes at blive sat i gang i 2021.

Struer Kommune har afsat 500.000 kroner til projektet. 


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Politik.