Erhvervsmand fremhæver Struer-projekt som vigtig brik i fremtidens erhvervsliv

Erhvervsmanden Tue Mantoni har skrevet en bog om, hvordan man skaber et stærkere Danmark, og her spiller Sound Hub Denmark en vigtig rolle.

Tue Mantoni er tidligere direktør i B&O.
Tue Mantoni er tidligere direktør i B&O.
Foto: Hans Trier Vittarp

Det er fire år siden, at Tue Mantoni stoppede som direktør i B&O. Men erfaringer fra B&O’s hjemby Struer, optager fortsat erhvervsmanden, der i dag bor nord for København.

I en ny bog - ’Samfundskontrakten – En danmarksrejse på jagt efter fremtiden’ - fremhæver Tue Mantoni projektet Sound Hub Denmark, der netop har base i Struer.

Sound Hub Denmark er et klyngesamarbejde omkring lyd, hvor ligesindede virksomheder finder sammen på samme adresse, og samarbejdet gør dem stærkere.

Pointen er, at det såkaldte klyngesamarbejde i Sound Hub Denmark er en vigtig brik, hvis man fremadrettet skal styrke erhvervslivet i alle områder af Danmark.

- Jeg fremhæver Sound Hub i min bog, for jeg mener faktisk, at det er et rigtig godt eksempel på, at man kan identificere en styrkeposition i et område – i det her tilfælde langt væk fra København, siger Tue Mantoni.

28 forskellige nationaliteter

Spørger man Tue Mantoni, kan den øvelse at identificere, hvilke styrkepositioner forskellige områder i landet har, føre til stor vækst.

- Jeg synes, det er et super godt alternativ til at flytte statslige arbejdspladser ud. Det er bedre at bygge på noget, der er stærkt i forvejen. Man skal have lokale spillere som kommunen, de dygtige virksomheder og nyopstartede virksomheder til at arbejde sammen om at bygge noget op, der er virkelig stærkt, siger Tue Mantoni.

Tue Mantonis nye bog. 
Tue Mantonis nye bog. 
Foto: Hans Trier Vittarp

I Struer, der kalder sig Lydens By, er det B&O, der har været træklokomotivet for det meste.

- Bang og Olufsen har på mange måder været fundamentet, der har tiltrukket nogle rigtig stærke, globale spillere til Struer som Harman og Samsung. Men det har også skabt Sound Hub, som er en klynge, der bygger på de kompetencer, der er helt særlige for Struer, siger Tue Mantoni.

I de cirka 18 måneder Sound Hub Denmark har eksisteret, har 40 virksomheder – fordelt på 28 forskellige nationaliteter - været tilknyttet.

Det fortæller Peter Petersen, der er direktør i Sound Hub Denmark.

- Klynger er fremtiden, fordi de virksomheder, der for eksempel er i lydklyngen her i Struer, har stor gavn af at være her. De møder andre, der kun beskæftiger sig med lyd. De får adgang til nogle faciliteter. Plus at vi har partnere tilknyttet fra det offentlige, private investorer osv., så de møder alle dem, der er vigtige for, at de kan udvikle deres virksomhed, siger han.

Unik sparring

Én af de virksomheder, der er blevet en del af klyngen i Struer, er MAPUguaguén, der laver bæredygtige højtalere i ler.  

- Vi er her, fordi vores produkt kombinerer traditionelt håndværk med moderne teknologi. Hos Sound Hub har vi professionelt testudstyr og eksperter, der kan hjælpe med at udvikle lyden i vores højtalere, siger Philine von Düszeln, der er højttalerdesigner for MAPUguaquén.

MAPUguaquén, der vil lave højtalere i ler, er lige nu en del af Sound Hub Denmark. 
MAPUguaquén, der vil lave højtalere i ler, er lige nu en del af Sound Hub Denmark. 
Foto: Hans Trier Vittarp

Én anden iværksætter i Sound Hub Denmark er tyske Maia Wiest, der udvikler spilappen Pianini, der skal hjælpe til med musik- og klaverlæring.

- Den positive tilgang til læringsteknologier i Danmark, det fantastiske miljø i Sound Hub og det netværk, vi finder her, er så godt, at det er meget værdifuldt at være her, siger hun.

Brobygger mellem samfund og erhvervsliv

Det er netop disse erfaringer fra Struer, der får Tue Mantoni til at pege på, at andre dele af landet kan få stor gavn af lignende klyngesamarbejder.

- Alle dele af landet skal kunne fungere. Man skal sørge for, at det ikke kun er i hovedstaden, at innovationen, jobskabelsen og væksten foregår, siger han.

Klyngesamarbejdet i Struer er kun én pointe i Tue Mantonis bog, der ifølge ham selv i høj grad handler om de uskrevne regler, der eksisterer mellem samfundet og erhvervslivet.

- Den handler om, hvordan erhvervslivet skal opføre sig i samfundet, og hvad man kan forvente, samfundet giver retur, hvis man som virksomhed har samfundssind, siger Tue Mantoni og tilføjer:

- Nogle gange misforstår erhvervslivet og resten af samfundet hinanden. Den her bog er tiltænkt som en brobygger.

Udover skrivearbejdet bruger Tue Mantoni i dag sin tid på bestyrelsesarbejde og investeringer i nye virksomheder.

5:33
Tidl. dir. for B & O i Struer, Tue Mantoni, fremhæver lydklyngen i ny bog som fremtiden for dansk erhvervsliv.