På trods af at vi generelt set er i krise, så går tingene ganske godt for de midt- og vestjyske håndværkere.
Man må sige nej til nogle kunder, der ringer, og det er jo aldrig sjovt at sige nej.
I starten af 2020 valgte man at fjerne det såkaldte anlægsloft, der begrænser, hvor meget kommuner må bruge på byggerier, og det har givet mere arbejde til håndværkerne.
- Jeg tror, det har været i en god mening, fordi man nok troede, at skrækscenarierne havde været større indenfor håndværkbranchen, og at det hele ville gå i stå. Men det er jo så ikke sket, siger Lars Højris der har tømrerfirma i Struer.
Allerede nu melder han om en fuldt booket kalender resten af året, og selvom det er er dejligt med masser af arbejde, så er der også en bagside.
- Det betyder jo, at man må sige nej til nogle kunder, der ringer, og det er jo aldrig sjovt at sige nej. Men af erfaring er det bedre at sige nej, end at man ringer tilbage om tre uger velvidende, at det gør man ikke, fortæller tømrermesteren.
Anlægsloftet blev fjernet på grund af coronakrisen, så håndværkerne var sikret arbejde, og her i 2021 bliver det nye anlægsloft hævet fra 19,1 milliarder kroner til 21,6 milliarder kroner. Derfor kan det fortsat blive svært at få hyret en håndværker.
Dansk Byggeri er positive
På skolen Hjerm Landsbyordning i Struer Kommunen har de lige nu stærkt brug for håndværkere, de har nemlig travlt med en stor renovering.
Det er altså ikke sådan, at vi har vores kalender fyldt op seks måneder frem alle sammen.
- Det er jo genialt, at man kan udnytte en periode, hvor der ingen elever er til at komme i gang med at få lavet nogle af de her ting, fortæller Anders Aagaard, der er leder af Hjerm Landsbyordning.
Han kan godt mærke, at håndværkerne har nok at lave, og fortæller til TV MIDTVEST, at de bliver kaldt på andre opgaver, og nogle dage forlader skolen allerede klokken 12.00.
Dansk Byggeri ser positivt på situationen, og mener ikke, at hverken Anders Aagaard eller nogen andre skal bekymre sig om at finde hænder til arbejdsopgaverne.
- Vi finder nogle af de andre håndværkere, som er i området, så skal de nok have tid til det. Det er altså ikke sådan, at vi har vores kalender fyldt op seks måneder frem alle sammen, fortæller Michael Nielsen, der er formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland.
Hvis de på Hjerm Skole kan få den arbejdskraft, de har brug for, så regner Anders Aagaard med er byggeriet er færdigt den 9. august.