En stigning af anlægsloftet sikrer fortsat arbejde: Håndværkerne kan ikke følge med

I starten af coronakrisen blev anlægsloftet fjernet. I år stiger det så med 2,5 millioner kroner, og hvor de før krisen havde svært ved at finde arbejde, må håndværkerne nu takke nej til jobs.

På trods af at vi generelt set er i krise, så går tingene ganske godt for de midt- og vestjyske håndværkere.

quoteMan må sige nej til nogle kunder, der ringer, og det er jo aldrig sjovt at sige nej.

Lars Højris, Tømrermester, Lars Højris Tømrerfirma

I starten af 2020 valgte man at fjerne det såkaldte anlægsloft, der begrænser, hvor meget kommuner må bruge på byggerier, og det har givet mere arbejde til håndværkerne.

- Jeg tror, det har været i en god mening, fordi man nok troede, at skrækscenarierne havde været større indenfor håndværkbranchen, og at det hele ville gå i stå. Men det er jo så ikke sket, siger Lars Højris der har tømrerfirma i Struer.

Allerede nu melder han om en fuldt booket kalender resten af året, og selvom det er er dejligt med masser af arbejde, så er der også en bagside.

- Det betyder jo, at man må sige nej til nogle kunder, der ringer, og det er jo aldrig sjovt at sige nej. Men af erfaring er det bedre at sige nej, end at man ringer tilbage om tre uger velvidende, at det gør man ikke, fortæller tømrermesteren.

Anlægsloftet blev fjernet på grund af coronakrisen, så håndværkerne var sikret arbejde, og her i 2021 bliver det nye anlægsloft hævet fra 19,1 milliarder kroner til 21,6 milliarder kroner. Derfor kan det fortsat blive svært at få hyret en håndværker.

Dansk Byggeri er positive

På skolen Hjerm Landsbyordning i Struer Kommunen har de lige nu stærkt brug for håndværkere, de har nemlig travlt med en stor renovering.

quoteDet er altså ikke sådan, at vi har vores kalender fyldt op seks måneder frem alle sammen.

Michael Nielsen, formand Dansk Byggeri, Midt- og Vestjylland

- Det er jo genialt, at man kan udnytte en periode, hvor der ingen elever er til at komme i gang med at få lavet nogle af de her ting, fortæller Anders Aagaard, der er leder af Hjerm Landsbyordning.

Han kan godt mærke, at håndværkerne har nok at lave, og fortæller til TV MIDTVEST, at de bliver kaldt på andre opgaver, og nogle dage forlader skolen allerede klokken 12.00.

Dansk Byggeri ser positivt på situationen, og mener ikke, at hverken Anders Aagaard eller nogen andre skal bekymre sig om at finde hænder til arbejdsopgaverne.

Michael Nielsen, Formand Dansk Byggeri, Midt- og Vestjylland.
Michael Nielsen, Formand Dansk Byggeri, Midt- og Vestjylland.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

- Vi finder nogle af de andre håndværkere, som er i området, så skal de nok have tid til det. Det er altså ikke sådan, at vi har vores kalender fyldt op seks måneder frem alle sammen, fortæller Michael Nielsen, der er formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland.

Hvis de på Hjerm Skole kan få den arbejdskraft, de har brug for, så regner Anders Aagaard med er byggeriet er færdigt den 9. august.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Erhverv.