Det var lige ved at gå helt galt: Campist efterlod glødende bål i skovbund

Brandfolk måtte rykke ud til en efterladt telt-lejr i Klosterheden, hvor gløder fra et bål havde fået fat i skovbunden.

Klosterheden Plantage ligger i trekantsområdet mellem Struer, Lemvig og Holstebro og består af 6.400 hektar blandede træer som ædelgran, bjergfyr, rødgran, sitkagran, birk, bøg og eg.
Klosterheden Plantage ligger i trekantsområdet mellem Struer, Lemvig og Holstebro og består af 6.400 hektar blandede træer som ædelgran, bjergfyr, rødgran, sitkagran, birk, bøg og eg.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Man skal ikke tænde bål i skovbunden, det kan let gå galt. 

Sådan lyder den løftede pegefinger fra en indsatsleder ved Nordvestjyllands Brandvæsen, som mandag måtte slukke bålet for en eller flere camperende i Klosterheden. 

Det var en forbipasserende, der var ude at gå tur i plantagen, som mandag eftermiddag fik øje på røgen fra den ulmende skov og ringede efter brandvæsnet. 

- Da vi kommer derud, er der nok et cirka tre kvadratmeter stort bål i skovbunden, siger indsatsleder fra Nordvestjyllands Brandvæsen i Lemvig, Birgitte Buskov.

Men selv om slukningsopgaven var til at overkomme for mandskabet, får udrykningen indsatslederen til at opfordre folk, som færdes i naturen, til at tænke sig godt om med åben ild.

Brandfolkene fandt bålet her i skovebunden et stykke fra Fousingvej.

- Det er dumt at tænde ild i skovbunden. Det skal man lade være med. Man skal finde sig en dertil indrettet bålplads, siger Birgitte Buskov. 

Ifølge indsatslederen, så pladsen ud som om, nogen har overnattet og haft åben ild. Den eller de camperende havde så forladt den interimistiske lejr - måske - i den tro, at gløderne i bålet var slukket helt. 

Men det var de altså ikke. 

- Vi kan også se, der er en del øldåser derude, og så er der et telt, der også brændt, siger indsatslederen.

Birgitte Buskov fortæller, at hun før har måtte efterslukke efterladte bål, men at det oftere er på græseområder i en grøft eller ved en parkeringsplads. Hun fraråder på det kraftigste, at man tænder bål i skovområder eller andre steder i naturen, der ikke faktisk er en bålplads.

- Det er formentlig den våde mos, der har fået det til at udvikle sig langsomt her, men det kunne sagtens være endt helt galt, siger indsatslederen.