Dan Duck har fyret 35 ansatte - Fødevarestyrelsen afviser erstatning

Slagteriet i Struer havde satset på, at der lige nu skulle være fuld gang i slagtelinien - men sådan gik det ikke.

Andeslagteriet Dan Duck i Struer har afskediget 35 medarbejdere, og det er ifølge administrerende direktør Hardy Eskildsen en direkte konsekvens af den dårlige presseomtale, som ramte slagteriet efter en fejl fra Fødevarestyrelsen.

Under et kontrolbesøg i december sidste år konstaterede styrelsen, at slagteriets ansatte ikke havde styr på håndhygiejnen - en påstand, som senere blev trukket tilbage. Men da var skaden sket, siger direktøren. 

- Det satte hele vores omsætning i stå. Der kørte ikke så meget som et andelår ud herfra efter den 19. december, siger Hardy Eskildsen.

Julen er den naturlige højtid for et andeslagteri, men direktøren fortæller, at Dan Duck havde planlagt at udvikle slagteriet til en helårsvirksomhed - blandt andet ved at slagte andre hønsefugle. Dermed skulle der ifølge Eskildsen lige nu være fuld gang i slagtelinien - men det hele ligger stille. 

Dan Duck har bebudet et erstatningskrav mod Fødevarestyrelsen. Hvor stort det bliver, ligger endnu ikke fast, men ifølge Hardy Eskildsen drejer det sig om et tocifret millionbeløb.

Ministeren venter på en redegørelse

Andeslagteriet skal dog ikke regne med, at Fødevarestyrelsen vil punge ud - det fremgår af en mail, som styrelsen har sendt til Dan Ducks advokat. 

- Fødevarestyrelsen har således ikke i forbindelse med kontrolbesøget den 17. december 2019 på noget tidspunkt lukket virksomheden eller nedlagt forbud mod produktion eller omsætning af virksomhedens produkter. På baggrund af ovenstående anser Fødevarestyrelsen det ikke for relevant at indgå i drøftelser om kompensation, lyder konklusionen i mailen. 

En besked, som Hardy Eskildsen ikke forstår.

- Det kan ikke passe, at man kan gå ud og lave en kontrolrapport med så stor en fejl, og der så ikke er en kompensationsmulighed. Konsekvensen for virksomheden er fatale, siger han og får opbakning fra det konservative folketingsmedlem Orla Østerby, der sidder i Miljø- og Fødevareudvalget.

- Det er helt, helt urimeligt den måde, man har behandlet dem på. Min opfattelse er, at Fødevarestyrelsen skal sørge for, at danskerne får gode fødevarer. Ikke at de skal rejse rundt og ødelægge danske virksomheder, siger Orla Østerby, som har bedt fødevareminister Mogens Jensen forholde sig til sagen.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen, og det har heller ikke været muligt at få et interview med fødevareminister Mogens Jensen (A). Han har dog sendt en skriftlig kommentar til TV MIDTVEST.

- Fødevarekontrollen skal selvfølgelig ikke opleves som en modspiller, som jeg forstår, at Dan Duck oplever det. Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om en redegørelse. Den redegørelse får Orla Østerby og resten af Miljø- Fødevareudvalget i Folketinget også. Nu afventer jeg den redegørelse om sagen, og jeg har ikke yderligere kommentarer, før jeg har læst den, skriver Mogens Jensen.

 

 


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Erhverv.