Blomster kan koste landbrug

Fundet af specielle blomster og planter i et område ved Fousing kan koste tre landmænd deres landbrug.

Blomsterne er ikke sjældne, men indikerer, at området, hvor de tre landmænd driver forskellige former for landbrug, er et særligt følsomt naturområde. Dermed er det kommet over i en anden kategori i lovgivningen, og det betyder blandt andet, at der ikke må udledes tilnærmelsesvis den mængde ammoniakdampe fra staldene, som der bliver i dag.

For de tre landmænd har den ændrede status af området store økonomiske konsekvenser. To kyllingeproducenter får formentlig ikke et positivt svar på deres miljøgodkendelser, som skal genforhandles i år.

Forventet udvidelse skudt ned

Og svineavler Lars Jakobsen må kigge længe efter den udvidelse af sin avlsbesætning, som han allerede har ofret mange millioner på. En investering, som er svær at finansiere uden udvidelsen.

- Jeg synes, det er helt reelt, at man klassificerer naturen, som det den er. Jeg er bare enormt frustreret over, at der ikke er nogen kompensation til os, der bliver berørt af det, siger han til TV/MIDT-VEST.

Ingen hjælp i sigte

Det er Struer Kommune, der nu klassificerer området ved Fousing som særlig følsom natur. Og selvom kommunen er ked af landmændenes situation, kan den ikke gøre noget for at hjælpe dem. For nu ligger sagen under husdyrgodkendelser i Landbrugs- og Fødevareministeriet.

- I den her situation kan vi ikke bukke loven. Vi vil gerne hjælpe dem, men lige præcis her ser jeg ikke nogen løsning fra kommunens side, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Struer Kommune, Helle Lyng (S).

Der er blandt andet fundet djævelspid, tandbælg og vellugtende gulaks på de tre marker.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Erhverv.