Ammehoppe blev helten, da føl mistede sin mor: - Jeg er vildt taknemmelig

I en stald ved Livbjerggård fik et føl en voldsom start på tilværelsen. Moren døde, men så kom en ammehoppe føllet til hjælp.

For to uger siden kom et lille, nyt føl til verden i en stald mellem Struer og Vinderup.

Folingen gik dog ikke efter planen. Det gik for langsomt, og hoppen havde det ikke godt. 

- Hun blev mere og mere farlig, fordi hun ikke ænsede os. Så det var en rigtig træls oplevelse, siger ejer Ditte Felletoft Thomsen fra Livbjerggård.

Hun ringede til Bjarne Mark Jensen, en ven af familien, for at få hjælp til folingen. 

Men selv med deres fælles indsats var der ikke noget at gøre. Få timer efter folingen døde hoppen på tragisk vis, mens føllet overlevede. 

 - Jeg er vildt taknemmelig for, at jeg har det her føl stadigvæk, når jeg måtte miste hoppen, siger Ditte Felletoft Thomsen.

Amme-hoppe og føl fandt hinanden

Bagefter skulle der hurtigt findes en løsning, for føllet måtte have en ny mor. 

Normalt kræver det dyrlægehjælp at sætte en ammehoppe sammen med et føl - hvis det da overhovedet lykkes.

Men i stalden i Livbjerggård skete et lille mirakel.

Redningen kom fra Bjarke Mark Jensen, som selv er berider og driver en professionel stald i Lemvig. Han havde en 20-årig hoppe stående, som ikke havde fået føl i seks år. 

Det tog mindre end et kvarter at få føllet og den 20-årige hoppe til at finde sammen - og det foregik helt uden hormonel påvirkning, som ellers plejer at være nødvendigt.

- Det vilde er jo, at vi har undgået at give den hormonsprøjte. Jeg tror ikke, det er sket før, siger Bjarke Mark Jensen.

Bjarne Mark Jensen fra Lemvig havde en 20-årig hoppe stående, som ikke havde fået føl i seks år - nu er den blevet plejemor for Ditte Felletoft Thomsens føl.
Bjarne Mark Jensen fra Lemvig havde en 20-årig hoppe stående, som ikke havde fået føl i seks år - nu er den blevet plejemor for Ditte Felletoft Thomsens føl.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

En helt for familien

Ditte Felletoft Thomsen har kun taknemmelighed til overs for ham. For med den nye plejemor til hendes føl ser fremtiden lys ud.

- Den kan ikke lære det af mig, som den kan af sin nye mor, så jeg synes, det er fantastisk. Det er helt vildt, at det kan lade sig gøre, siger hun.

Føllet har fået navnet BM Survivor Unicorn - opkaldt efter redningsmanden Bjarne Mark.

- Det kan godt være, han ikke selv synes, han er en helt, men det er han seriøst for mig og for min familie, siger Ditte Felletoft Thomsen.

Hun håber, at føllet kan lære at ridde dressur, når det bliver ældre.

Ditte Pagter Felletoft mistede på tragisk vis en hoppe kort efter den havde folet, og så stod hun ellers der med et moderløst føl. Hjælpen kom fra et uventet sted.

Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Natur.