Amerikaner i Struer om valget: - Der er så mange følelser i det, fordi folk er så splittede

Donald Trump og Joe Biden kæmper om at være præsident i USA. Det valg følger amerikaneren Elke Carleton tæt fra hjembyen Struer.

Det er ikke kun amerikanere i USA, der følger meget med i præsidentvalget, der i disse timer og dage afgøres.

quoteJeg har været oppe næsten hele natten, og der kunne jeg konstatere, at det blev tættere og tættere, ja næsten dødt løb.

Elke Carleton, amerikansk statsborger, Struer

Også i Struer ses der med stor interesse og nervøsitet med. Blandt dem, der bruger timevis foran tv-skærmen, ved computeren og gennem telefonopkald at følge med i valget, er Elke Carleton.

- Det betyder alt at kigge med. Fra i går har jeg været spændt og forventet, at Joe Biden havde en god chance. Jeg har været oppe næsten hele natten, og der kunne jeg konstatere, at det blev tættere og tættere, ja næsten dødt løb, som det står nu. Så det er meget spændende og rart, at jeg kan følge med, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at danskerne har været gode til at dække, hvad der er sket i USA. De danske medier har været gode til både at bruge egne eksperter og folk i USA, og det har CNN og NBC ikke været så gode til, altså til at have fat i borgerne i USA.

Elke Carleton er oprindeligt fra Wyoming i USA, men har boet i Danmark siden 1996.

Har stemt på Biden

Fra Struer kan hun se, hvordan valgkampen har udviklet sig, og det har ikke altid været lige kønt at se på, konstaterer hun.

- Der er så mange følelser i det, fordi folk er så splittede. Lige nu ser vi på et USA, hvor folk ikke er enige. Folk vil i hver sin retning, og det er virkelig bekymrende, når man oven i købet har frygten om voldelige demonstrationer. Det er skræmmende. Selvom man ikke er i USA, kan man se, at dem, der er derovre, frygter, hvad der skal ske. Jeg frygter også, hvad der skal ske med det hjemland, jeg kommer fra, siger hun.

Elke Carleton er amerikansk statsborger og har derfor stemt ved valget. Hendes stemme faldt på demokraten Joe Biden.

- Jeg er bange for, hvad Trump gør med eksempelvis homoseksuelle og kvinder, hvis han bliver genvalgt, for det kan sagtens ske, forklarer hun.

Det er vigtigt at stemme – for fremtiden

For amerikaneren i Struer, der har søgt om dansk statsborgerskab, er det vigtigt at være en del af demokratiet. Derfor har hun stemt.

Hun har også gjort det, fordi hendes familie er samlet i USA, og det kan gøre, at hun en dag vender tilbage.

- Jeg er amerikansk statsborger, jeg har stemmeret og har stemt. Måske har jeg en dag lyst til at rejse hjem igen. Det ved jeg ikke. Jeg har hele min familie med mine forældre, mine søskende og deres børn derovre, så det betyder rigtig meget for mig, hvordan de har det, siger Elke Carleton og fortsætter:

- Jeg har lyst til, at det skal være et USA, jeg vil hjem til, hvis jeg en dag beslutter, at jeg har lyst til det. Lige nu er jeg ikke sikker på, at det er det, jeg skal gøre.


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Politik.