Afviser kammerateri: Der er ikke fugls føde på sagen

Niels Viggo Lynghøj giver plads i bestyrelsen for Struer Forsyning til politiker, der ikke blev valgt. Moralsk forkert, lyder kritikken.

3:20
Struers kommende borgmester bliver beskyldt for at indgå studehandler og kammerateri. Han afviser kritikken. Se et interview med ham her.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Struers kommende borgmester, socialdemokraten Niels Viggo Lynghøj, er kommet i strid modvind, allerede inden han har han sat sig i borgmesterstolen. 

Lynghøj bliver beskyldt for kammerateri og studehandler i forbindelse med valget af nye bestyrelsesmedlemmer til Struer Forsyning.

En af kritikerne er Birger Føgh, der er forbrugervalgt medlem af forsyningsselskabets bestyrelse.

- Kommunen ejer Struer Forsyning og kan godt gøre det på denne måde. Men moralsk synes jeg, at det er helt forkert, siger Birger Føgh, der nu har besluttet at trække sig ud af bestyrelsen.

Niels Viggo Lynghøj afviser dog klart enhver beskyldning om urent trav. 

- Der er ikke fugls føde på den sag, siger han.

Aftalt i konstitueringen

Hele balladen opstod i forbindelse med konstitueringen ovenpå kommunalvalget den 21. november. 

Anna Marie Brix Poulsen, der stillede op på sin egen liste kaldet Struer - Thyholms Fremtid, var i valgforbund med Socialdemokratiet. Hun blev ikke valgt til byrådet - alligevel har Niels Viggo Lynghøj nu givet hende en plads i forsyningens bestyrelse. 

2:09
Interview med Birger Føgh: Det er moralsk forkert.

Niels Viggo Lynghøj forklarer, at det var en klar aftale i valgforbundet, at Anna Marie Brix Poulsen skulle have en plads i bestyrelsen til gengæld for at pege på ham.

- Jeg havde også en aftale med Venstre i forhold til, at de også skulle pege på mig som borgmester mod, at Mads Jakobsen blev formand for Struer Forsyning. Så det med at indgå aftaler i forbindelse med et kommunalvalg er helt, helt normalt, siger han.

Kritikerne peger på, at de første gang hørte om ønsket om at udvide bestyrelsen på generalforsamlingen i foråret - og at man dengang ønskede flere professionelle medlemmer i bestyrelsen.

- Det er en kompleks virksomhed, og det bliver endnu mere kompleks. Så hvis det skulle være, var det i hvert fald professionelle bestyrelsesmedlemmer, der skulle ind, siger Birger Føgh.

Alle indgår aftaler

Niels Viggo Lynghøj siger, at der ikke er noget til hinder for, at den nye bestyrelse henter nye folk ind, og han mener, at Anna Marie Brix Poulsen nok skal klare opgaven trods sin manglende erfaring.

- Anne Marie Brix Poulsen er velkvalificeret. Hun har siddet i byrådet i otte år og alle årene som formand. Det er klart, at det er begrænset, hvor meget viden man har som nyt bestyrelsesmedlem, men det får man. Da jeg selv kom ind i bestyrelsen for fire år siden, var det begrænset, hvad jeg vidste, men det kommer man hurtigt på omdrejningshøjde med via bestyrelseskurser og den slags. Så jeg har overhovedet ingen betænkeligheder i den retning, siger Niels Viggo Lynghøj.

Anna Marie Brix Poulsen ærgrer sig over kritikken, men afviser alle beskyldninger.

- Der er jo ingen mennesker, der går ind i kommunalpolitik, der ikke har lavet en aftale på den ene eller anden måde. hvis det er muligt. Jeg kunne jo ikke vide, om jeg kom ind eller ej, og derfor sagde jeg, at jeg kunne godt tænke mig det her, fordi jeg synes, det er et spændende område, siger hun.