Ældre vil ikke sidde i byrådet: - Man har en frygt for, at det bliver sværere at følge med

Der er kun ganske få ældre i kommunalpolitik, og det er et problem, mener en kommunalforsker.

Poul Kjær Nielsen er ældste medlem af byrådet i Struer Kommune. Han er 75 år og har været repræsentant for Venstre i flere perioder. Men når der skal sættes krydser til kommunalvalget i november, vil han ikke længere være at finde på listen.

- Man har en frygt for, at det bliver sværere at følge med. Og det er jo lidt pinligt, hvis man føler, at man ikke er helt på højde med situationen, siger Poul Kjær Nielsen.

Han er et af kun to byrådsmedlemmer i hele landsdelen, der har rundet 75 år. Langt de fleste er i 50’erne eller 60’erne, og Poul Kjær Nielsen er derfor lidt af et særsyn i kommunalpolitik.

- Vi har rigtig meget fokus på, at vi mangler unge, men der er næsten ingen fokus på, at vi oppe i den anden ende af spekteret mangler endnu flere, siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Sådan ser aldersfordelingen ud i landsdelens byråd

Et større problem end mangel på unge

Det var egentlig heller ikke Poul Kjær Nielsens plan at fortsætte så længe. I 2013 besluttede han sig for at lægge kommunalpolitikken på hylden, men ved valget i 2017 var han alligevel tilbage på Venstres liste.

- Jeg synes faktisk, det var passende at stoppe, før man blev 70. Det havde jeg faktisk lovet mig selv, at jeg ville. Men situationen var op til sidste valg, at det kneb med at finde kandidater, siger han.

Ifølge kommunalforskeren er der to væsentlige grunde til, at der ikke findes ret mange byrådsmedlemmer over 70 år.

Den ene er, at mange pensionerer sig selv fra kommunalpolitik, når de forlader arbejdsmarkedet. Den anden er, at det er en samfundsnorm, at man skal give plads til yngre kræfter.

- Det kan også være fornuftigt nok, men hvis det er et problem, at vi mangler unge og kvinder, så må vi bare se i øjnene, at vi har et endnu større problem med, at der mangler rigtig mange ældre mennesker i kommunalpolitik, siger Roger Buch.

Ældreråd er ikke nok

I Holstebro Kommune har 70-årige Bodil Pedersen fra Mejrup også besluttet sig for ikke at genopstille til efteråret. Hun har siddet i byrådet for Socialdemokratiet i 24 år, men nu skal det være slut.

- Jeg vil også gerne prøve noget andet, siger hun.

Bodil Pedersen takker af i kommunalpolitik efter 24 år.
Bodil Pedersen takker af i kommunalpolitik efter 24 år.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Mangfoldighed i byrådet har været lidt af et varemærke for hende, siden hun første gang stillede op. Dengang var det for at få flere kvinder i kommunalpolitik.

Hun er ikke i tvivl om, at det er vigtigt, at byrådene afspejler befolkningens sammensætning.

- Der er et ældreråd i kommunerne, og det er jo selvfølgelig, fordi de er med til at inspirere, fordi man godt er klar over, at ældreområdet er et stort område, hvor der ikke er så mange, der er repræsenteret, siger Bodil Pedersen.

Ældrerådene kan være med til at sikre, at de ældre bliver hørt, men det giver langt fra den samme magt, mener kommunalforsker Roger Buch.

- Det er fint nok med de her råd, men der er en kæmpe forskel på at kunne få lov at give et godt råd og så selv sidde med ved bordet og træffe beslutningerne, siger han. 

Samlet overblik over alderen på landsdelens kommunalpolitikere

AlderAntal
18- 244
25-297
30-346
35-3914
40-4425
45-4939
50-5453
55-5957
60-6457
65-6957
70-7420
75-792
80+0