Vejret er afgørende for storkeungernes fremtid - og lige nu er det helt perfekt

Lige nu veksler vejret mellem regn og sol, og det er faktisk en god ting, hvis man er en storkeunge, forklarer en storkeekspert.

Hvor nogle måske går og sukker efter pinsens solskin, så er storkeekspert Mogens Lange meget godt tilfreds med de mange byger, landsdelen i øjeblikket oplever.

For i storkereden i Flynder ved Bækmarksbro var der i går store nyheder, da to unger nærmest samtidigt kom ud af deres æg.

Vejret kan betyde forskellen på liv og død for de små unger, siger Mogens Lange.

- De første dage er meget væsentlige, for det er der, de skal have varme. Masser varme. De har kun et meget begrænset dunlag. Men det er også der, de skal have små fødeemner. Det er der, de skal have insekterne, larverne og ormene, og dem kan vi ikke tilbyde som suppleringsfoder, forklarer han.

Mogens Lange er glad for det omskiftelige vejr, som i øjeblikket ligger henover landsdelen.
Mogens Lange er glad for det omskiftelige vejr, som i øjeblikket ligger henover landsdelen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Regnen giver gode betingelser

De små insekter, larver og orme kan være svære for storkene at finde, hvis jorden bliver for tør. Derfor er bygerne meget velkomne, selvom ungerne har brug for masser varme.

- Hvis jordoverfladen bliver for tør, så ser vi ikke nogen af de her fødeemner i stort tal i jordoverfladen, og det gør de voksnes arbejde med ungerne meget vanskeligt, forklarer han.

Men for meget regn kan også få meget alvorlige konsekvenser for ungerne i reden.

- Hvis der kommer for meget vand, altså hvis vi forestiller os døgnlange regnskyl over flere dage uden sol, der i mellemrum skinner ned og varmer op, så bliver reden rigtigt våd - også nedenuner. Og når reden er våd nedenunder, så får ungerne kulde op i kroppen. Og så er det næsten ligegyldigt, hvor meget forælderfuglene varmer op oppefra. Det kan unger ikke tåle, slår Mogens Lange fast.

FAKTA OM STORKENE

Langt mod nord

Men vejrudsigten ser umiddelbart ud til at være på Kjeld og Yvonnes side i ungernes første skrøbelige tid. Storkene gjorde det ellers ikke nemt for dem selv, da de valgte reden ved Bækmarksbro, forklarer Mogens Lange.

- Der er ikke ret mange storke i verden, der ligger mere nordligt, end de gør. Det betyder, at vejret er relativt mere ustadigt her, end det for eksempel er nede i Spanien eller i Nordafrika. Der er flere grunde til, at storken er i størst antal sydpå, men en af dem er altså vejret, for der skal lidt held til at få mange storkeunger fra reden, siger han.

TV MIDTVEST streamer, i samarbejde med storkene.dk, live fra storkereden 24 timer i døgnet. Hvis du vil se reden i virkeligheden, så finder du den på Holmgårdvej 36 i Flynder.

Du kan se storkevejrudsigten her.

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Natur.