Tyske storke "invaderer" Danmark på trist baggrund

Vi er tidligt på sæsonen, men storkene kæmper allerede om pladsen.

Klimaforandringer spiller en stor rolle i det tyske storkeboom, der fører til flere langbenede fugle i danske reder.
Klimaforandringer spiller en stor rolle i det tyske storkeboom, der fører til flere langbenede fugle i danske reder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. Det gælder også klimaforandringer. I hvert fald, hvis man er glad for storke.

Danmark står nemlig over for en regulær invasion af tyske storke, og det kan i høj grad tilskrives stigende temperaturer, vurderer storkeekspert fra foreningen Storkene.dk Hans Skov i en pressemeddelese.

- Det, vi oplever nu og vil opleve de kommende mange år, er, at der vil være løbende udskiftning i storkerederne, og at bestanden vil udvikle sig videre op igennem Jylland, siger Hans Skov.

Storken Kjeld ankom 16. marts til reden ved Bækmarksbro. Det er tidligt på sæsonen, har Hans Skov tidligere forklaret.

De tyske storke er særligt talstærkt til stede i det syd- og sønderjyske, hvor der allerede tidligt på sæsonen er daglige kampe ved storkerederne.

Men i takt med, at temperaturene stiger og bestanden øges vil flere storke også slutte sig til storken Kjeld ved Bækmarksbro, der i skrivende stund anses for at være den eneste midt- og vestjyske stork.

- Når de (storkene, red.) dukker op i starten eller midten af april, så er reden taget, og de vil så skulle kæmpe om reden eller videre til en ny rede, forklarer Hans Skov.

Tager mindre farefuld færd

Fremgangen i storke i danske reder kan i høj grad tilskrives en eksplosion i antallet af tyske storke.

Fra 1988 til 2022 er antallet af tyske yngeplar vokset med 239 procent. Man estimerer nu, at vores naboer mod syd samlet set har flere end 10.000 ynglende par.

Det skyldes blandt andet, et stort arbejde med naturgenopretning i Vesttyskland.

Brandenbrug er den tyske stat, hvor fleste storke har slået sig ned. Her ses et storkepar i en rede i byen Linum. De ankom 23. marts.
Brandenbrug er den tyske stat, hvor fleste storke har slået sig ned. Her ses et storkepar i en rede i byen Linum. De ankom 23. marts.
Foto: Jens Kalaene/AP/Ritzau Scanpix

Samtidig betyder varmere temperaturer, at de langbenede fugle ikke nødvendigvis trækker til Øst- eller Sydafrika i vintermånederne.

I stedet nøjes flere storke med den mindre farefulde færd til Spanien eller Portugal. Det betyder, at flere storke overlever og dermed kan tage turen til Danmark.

- Det er en fantastisk udvikling, som smitter af på Danmark og betyder, at vi i de kommende år vil kunne se et stigende antal tyske storke slå sig ned som ynglepar i Danmark, forklarer Hans Skov.

Aktuelt er der fire storkepar i Danmark, mens fire enlige storke - herunder Kjeld ved Bækmarksbro - har slået sig ned.

Foreningen forventer, at ankomsten af tilbagetrækkende storke kulminerer i sidste halvdel af april.

Livet i storkereden ved Bækmarksbro kan følges på TV MIDTVEST Play.