Nu er der svar på DNA-tests om storkenes køn

Navnene på to af de tre storkeunger bliver afgjort via en afstemning.

Der er kommet svar på de DNA-test, der skal fastlægge de tre storkeungers køb.
Der er kommet svar på de DNA-test, der skal fastlægge de tre storkeungers køb.
Foto: TV MIDTVEST

Der er nu kommet svar på de DNA-tests, som skulle opklare kønnene på de tre storkeunger i reden ved Bækmarksbro.

Det fordeler sig sådan, at der er to hun-storke og én han. Storkeungen med ringmærket 1E37 er en han, mens storkeungerne med ringmærkerne 1E38 og 1E39 er hunner. 

Den yngste storkeunge, der klækkede noget senere end de andre to, er en hun. 

Mogens Lange, der er ekspert fra storkene.dk, fortæller, at det meget skarpe øje måske også havde gættet på, at kønsfordelingen i reden var sådan.

- Det er svært at så på video, men hannerne er typisk en smule større om halsregion og hoved, så der er måske nogle af de ivrige iagttagere, der har lagt mærke til det, siger han. 

Storkene blev ringmærket den 5. juli, og det var i den forbindelse, at der også blev taget en lille fjer fra dem, som skulle DNA-testes. Det er dyrlæge Bjarne Østergaard Rasmussen, der har sponsoreret testene.

Nu skal de navngives

Storkene bor på Per Fjeldgrens grund, og det er derfor ham og hans familie, der bestemmer navnene. Men de vil kun bestemme det ene af dem.

Den proces går på tur, og nu er det blevet sønnens tur.

- Vores datter bestemte sidste år, at ungen skulle hedde Fie. Så i år bestemmer vores søn, hvis der er en hanstork, har Per Fjeldgren tidligere fortalt.

De to hun-unger, som familien altså ikke kommer til at bestemme navne på, skal findes i den danske filmskat.

- Vi vil gerne holde navnene indenfor den danske filmskat. Det kniber lidt med pigenavne i Olsenbanden, men så må vi gå over til for eksempel Matador, som vores børn også kender, siger Per Fjeldgren.

Det er planen, at familien vil finde nogle forslag til de to sidste storke, og så skal der være en afstemning om, hvad de skal hedde.

Øver sig i at flyve

Mens vi venter på, at ungerne får deres navne, kan man fra TV MIDTVEST's livestream fra storkereden i den kommende tid se, at ungerne står op og bakser med vingerne. De vil også begynde at hoppe. 

- Det er nogle rigtig flotte billeder, og de kan hoppe op til to meter over reden. Det hele er en proces på deres vej til at lære at flyve, siger Mogens Lange. 

Ifølge Mogens Lange vil der minimum gå 14 dage, fra den første unge letter fra reden første gang, før de for alvor flyver hjemmefra.