Kjeld venter stadigvæk på Yvonne: Giv det lige ti dage endnu

Hanstorken Kjeld venter fortsat på sin mage Yvonne i reden i Bækmarksbro. Selv om der er en risiko for, at han kommer til at vente forgæves, så kan Yvonne stadigvæk nå at indfinde sig, lyder det fra en storke-ekspert.

Mange følgere af storkene Kjeld og Yvonne spejder i disse dage lidt ekstra mod live-feedet fra reden i Bækmarksbro. Det er mere end en måned siden hanstorken, Kjeld, landede, men endnu har hun-storken, Yvonne, ikke indfundet sig.

Det er dog for tidligt helt at afskrive Yvonne.

- De er meget sent på den i år. Det er ikke bare Yvonne, men mange storke er kommet nordpå sent. Men der dukker hele tiden nye op. Vi har lige fået besked fra vores kolleger syd for grænsen i Slesvig, og der landede en del storke i går, siger Jess Frederiksen, der er formand i storkene.dk. 

- Der er storke, der er vendt hjem til reder, der var ventet storke i, så selv om de er sent om at trække tilbage, så kommer der altså stadigvæk storke tilbage i de her dage. 

Storkene.dk er de frivillige storke-eksperter, der her på vores storke-side besvarer brugernes spørgsmål om storkene. Jess Frederiksen og kollegerne får mange spørgsmål om, hvorfor Yvonne ikke har fundet hjem endnu. 

- Der er mange, der skriver, at de har opgivet håbet. Nogen skriver "RIP Yvonne" og sådan noget.

quoteVi har med natur at gøre, og der er selvfølgelig en risiko for, at hun er omkommet på trækket

Jess Frederiksen, formand for Storkene.dk

For hver dag der går, øges risikoen for, at Yvonne ikke finder hjem til Kjeld, forklarer Jess Frederiksen.  

- Jeg kan godt forstå, man kan begynde at føle sig lidt usikker på, om hun kommer tilbage. De er helt sikkert sent på den i år. Vi har med natur at gøre, og der er selvfølgelig en risiko for, at hun er omkommet på trækket. Jeg vil sige, ser vi hende ikke i løbet af de næste 10-12 dage, så kan man begynde at antage, at hun er omkommet, siger eksperten. 

Måske kommer Yvonne for sent

Jess Frederiksen fortæller at mange storke er vendt senere tilbage til Nordeuropa i år. 

 - Det har noget at gøre med vejret, og hvor de overvintrer henne. Hvis Yvonne er en øst-trækker, og det kunne jeg godt tro, så overvintrer hun helt nede Afrika måske endda helt nede i Sydafrika. Og de er dæleme sent på den med at komme tilbage i år, siger Jess Frederiksen. 

Reden ved Bækmarksbro  ligger ifølge eksperten et godt stykke fra de større samlinger af storkebestande, så en ny mage er måske ikke sådan lige til at finde for Kjeld. Men det biologiske ur tikker, og skulle der komme en kønsmoden hun-stork forbi reden, så kan det sagtens ende med, at Kjeld tager en ny mage. mener eksperten.

- Det er helt afgjort. Uret tikker, og Kjeld har brug for en mage. Kommer der en forbi, kan den meget vel blive inviteret ind på reden, siger Jess Frederiksen.  

Der er dog ikke belæg for helt at opgive håbet om, at Yvonne igen vender tilbage til Kjeld og genetablerer storkefamilien, mener Jess Frederiksen. 

- Tommelfingerreglen er 10. maj plus måske et par dage. Så de (storkene red.) er sent på den, men ikke helt for sent endnu, siger Jess Frederiksen.  

Sidste år måtte Kjeld tålmodigt vente på magen Yvonne i et par uger. Han kom den 7. april og hun kom den 23. april.

Du kan følge med i foreløbigt Kjelds dagligdag i reden ved her.

Tema

Storkereden ved Bækmarksbro