Helt nye reder sættes op - nu kan endnu flere storke slå sig ned i Vestjylland

Storkegruppen Vestjylland håber, at flere storke vil slå sig ned i området, så nu har de bygget nye reder til dem.

Normalt ved man, hvem der flytter ind, når der holdes rejsegilde ved opførelsen af et nyt hus. Men ved Skærum Mølle er der rejsegilde, uden at de lokale ved, hvem deres nye nabo bliver.

Men allerede nu har de lokale et helt særligt håb for deres - måske - kommende nabo. Rejsegildet er nemlig til for en helt ny storkerede.

- Vi håber, at der kan komme lidt flere storke til Vestjylland, siger Lars Holm Hansen, der er formand for Storkegruppen Vestjylland, der hører under Dansk Ornitologisk Forening.

De mener nemlig, at tiden er inde til, at flere storke indtager landsdelen. 

- Alene sidste år, i 2020, kom der omkring 50 nye storkepar i Slesvig-Holsten. Der er simpelthen fremgang i bestanden i Vesteuropa.

Lars Holm Hansen, der er formand for Storkegruppen Vestjylland, DOF, håber at se en ny storkefamilie i reden bag ham.
Lars Holm Hansen, der er formand for Storkegruppen Vestjylland, DOF, håber at se en ny storkefamilie i reden bag ham.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Og netop vådområderne ved Skærum Mølle vest for Holstebro er ideelt storkeland.

- Der er nogle fine enge, der især er oplagt hvis Lilleåen er der. Og der lavet et søprojekt herude, hvor der også er noget afgræsning, så der er helt sikkert potentiale for mad herude, siger han.

Ikke langt fra den nyopførte storkerede ved Skærum Mølle, er endnu en rede ved at blive sat op. Helt historisk kommer der igen storkerede op ved herregården Nørre Vosborg.

- For godt 100 år siden var der en storkekoloni her ved Nørre Vosborg, der var ti til femten reder, og storkene har ynglet her engang ved 1940'erne, siger Lars Holm Hansen.

Også ved Tim sætter de en ny storkerede op i håbet om, at flere storke igen kommer til Vestjylland for at bo og yngle. Indtil da er der så blot tilbage og vente på, at storkene flytter ind i de nye reder. 

Men allerede nu er én stork ankommet til de vestjyske breddegrader. Der er formentlig tale om storken Keld, der venter på sin mage Yvonne, i deres rede i Bækmarksbro. Du kan se direkte video fra storkereden lige her.