Venstre stemmer også for rigsretssag mod Støjberg - ni stemmer dog nej

Der er i forvejen flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis eget parti også stemmer for.

Arkivbillede af Jakob Ellemann og Inger Støjberg.
Arkivbillede af Jakob Ellemann og Inger Støjberg.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Venstre stemmer for en rigsretssag mod dets eget medlem Inger Støjberg (V) for ulovlig adskillelse af asylpar i 2016.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V) torsdag efter et gruppemøde.

- Jeg kan ikke leve med anklager om, at Venstre ikke kærer sig om lov og ret. Når sådanne anklager rejses, så skal de afklares, og der er ikke andre veje end en rigsretssag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er allerede flertal, da Socialdemokratiet og De Konservative torsdag har meddelt, at de stemmer for, hvilket en række andre partier også har gjort.

Der tegner sig dermed et stort flertal i Folketinget for den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Ikke entydig opbakning til rigsretssag

Ni af Venstres 41 folketingsmedlemmer stemmer nej til en rigsretssag. Det er altså ikke lykkedes at skaffe entydig opbakning til linjen.

Ifølge flere medier er de ni, der stemmer imod, Støjberg selv, Thomas Danielsen, Michael Aastrup Jensen, Hans Christian Schmidt, Mads Fuglede, Peter Juel-Jensen, Britt Bager, Kristian Pihl Lorentzen og Preben Bang Henriksen, der er advokat og formand for Retsudvalget.

- Jeg har ført 300-400 retssager som forsvarer, så jeg kender til bevisbyrden i straffesager, siger Preben Bang Henriksen til TV2 News.

Efter loven om ministres ansvar kan sagen give en straf på bøde, hæfte eller fængsel i op til to år.

Overvejer fremtid

Det er endnu uafklaret, om Støjberg kan fortsætte som retsordfører, og om hun vil fortsætte i Venstre.

- Den største mistillidserklæring, man kan give til en kollega i Folketinget, er at rejse en rigsretssag, siger Støjberg efter gruppemødet.

Hun erkender, at "der er sket fejl" i sagen, men fastholder, at hun igen ville adskille parrene.

Sagen bunder i, at asylpar, hvoraf den ene var mindreårig, blev ulovligt adskilt i 2016, da Støjberg var udlændingeminister.

23 par blev adskilt, hvoraf størstedelen var alderssvarende, mens den største aldersforskel var 16 år, hvor manden var 32 år. For nogle varede adskillelsen i nogle dage, og for andre var det måneder.

Rigsretssag føres som straffesag

En rigsret er Folketingets mulighed for at afgøre skyldsspørgsmål mod ministre eller tidligere ministre.

Det foregår som en almindelig straffesag, hvor anklager og forsvarer har ret til at indkalde vidner og afhøre dem, og til sidst afgør dommeren sagen.

I byretten fik et syrisk par en erstatning på 20.000 kroner. Ombudsmanden har kaldt sagen ulovlig, og Instrukskommissionen har kaldt den "klart ulovlig".

Sagen har også afdækket klare svigt i embedsværket, men endnu mangler kommissionen at fremlægge en beretning om embedsmændenes ansvar. Det ventes at ske senest til sommer.

Alle partier i rød blok er for en rigsretssag mod Støjberg. Også Venstre, Liberal Alliance og De Konservative fra blå blok stemmer for.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod. Alle løsgængere vil stemme for undtagen tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.