Spring ud i haven: Ekstreme haver kan både gå i et med naturen eller være nøje planlagt

Karen og Svend Erik Ramsgaard kan bedst lide en have, der er frodig, mens Lone Pedersen elsker en have, hvor der er styr på bede og roser.

11:17
Vi besøger to ekstreme haver - både hvad angår arter og kvadratmeter. Kulturhaven med hundredvis af roser og naturhaven, der rummer frodighed og masser af dyreliv.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Nogle har måske et par roser i sin have, men for Lone Pedersen er det langt fra nok.

Hun elsker roser og har over 500 af slagsen i sin have i Koldby.

- Når jeg står midt i roserne, så har jeg det virkelig bare godt, det er en stor glæde for mig hver morgen at komme ned i haven, fortæller Lone Pedersen.

I 26 år har hun og hendes mand, Egon Pedersern, drevet landbrug i Thy, men nu har sønnen overtaget bedriften, og parret er flyttet til Koldby, og selvfølgelig skulle roserne flyttes med.

Derfor blev parrets elskede 500 roser både klippet og flyttet i marts, og nu blomstrer de i den nye have.

Blomsterne er nøje placeres i haven, for parret kan godt lide, at haven står skarpt.

Laver selv roser

Selv om Lone Pedersen har over 500 roser, så eksperimenter hun også med at dyrke sine egne roser.

Hun tager nogle stiklinger fra gamle roser, og i enden af stiklingen er der mange roddannende hormoner, som giver rødder, forklarer hun.

- Man sætter simpelthen bare stiklingen ned i en potte, og så sørger man for, at der ikke er mange blade på den, og så presser man jorden til, og giver den vand, fortæller Lone Pedersen.

Ifølge have-entusiasten er det en god måde at lave roser på for nybegyndere. 

Se videoen nedenfor hvor Lone Pedersen viser, hvordan man kan dyrke flere roser.

”Hellere en ukrudtsplante end ingenting”

Modsat Lone Pedersen går Karen og Svend Erik Ramsgaards have mellem Idom og Bur ved Holstebro næsten i et med naturen, der er dog ikke en vild natur, men en natur som er frodig.

- Vi nyder at have haveprojekter, hvor man kan se, at ting vokser og gror, og hvor man kan se, at ting bliver til det, som vi havde drømt om, at det skulle, forklarer Svend Erik Ramsgaard.

Deres have er omgivet af tusindvis af træer, busker og blomster, og det er meningen, at der hist og pist dukker noget uventet op.

- Vi prioriterer, at haven skal være frodig, og der skal gro noget alle steder – hellere en ukrudtsplante end slet ingenting. Man skal blive overrasket, når man kommer rundt i haven, siger han.

Men ifølge Svend Erik Ramsgaard kan man ikke få en vild have ved bare at lade tingene styre sig selv, man er nødt til at gå ind og hjælpe haven derhen, hvor man gerne vil have den.