Yoga, judo og spydkast Sådan laver de børn om til topatleter på fodboldfriskole

Der skal meget mere end bare fodboldtræning til, hvis man vil skabe verdens bedste fodboldspiller, og det vil de på friskolen Guldminen i Ikast.

Jo mere man øver sig, jo dygtigere bliver man. Men det er ikke nok for en fodboldspiller bare at spille fodbold - der skal mere til.

Sådan lyder filosofien bag FC Midtjyllands friskole Guldminen i Ikast, hvor børn kan starte fra 0. klasse for at jagte drømmen om at blive verdens bedste fodbold- eller håndboldspiller.

På skolen vil man lave helstøbte atleter, forklarer FC Midtjylland-direktør Claus Steinlein.

- Vi skal ende med at have en, der er fuldstændig i balance med sig selv, sådan at når man ser personen, så kan han både lave forlæns og baglæns saltoer, og han kan rykkes, fordi han er så kropsligt intelligent, siger han.

Hver morgen begynder alle børnene med et fag ved navn grundatletik for at styrke de dele af kroppen, som de ikke bruger i den almindelige træning.

For nogle af eleverne lød det lidt mystisk til at begynde med.

- Da jeg hørte ordet 'grundatletik' første gang tænke jeg, hvad det var. Men det kan både være længdespring, spydkast eller alt muligt andet, siger 11-årige Tristan Due Lawaerts, der er elev på Guldminen.

Fodbold udgør kun 20 procent

Grundatletik kan bestå af alt fra yoga til volleyball eller måske judo, som træner kroppen på en måde, så man eksempelvis bliver bedre til at lave hovedstød i fodbold.