Hartmeyers Midsommerfest

Kai Hartmeyer har samlet gode kollegaer til en sommerfest ude i det fri på heden. Alle bidrager efter bedste evne. Der bliver sunget, sanket mad i naturen og smagt på hjemmelavet snaps, når kollegaerne mødes til hygge, bål og snak. Samtidig er der masser af inspiration, hvis man selv vil invitere til en dag i det fri.

39:16

🏮 Lav en hyggelig midsommer-lanterne

Lanterner af syltetøjsglas
Lanterner af syltetøjsglas
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Lanterner af syltetøjsglas

Snor

Glas

Sand eller små sten

Fyrfadslys

Snoren vikles dekorativt omkring et syltetøjsglas. Fyld lidt sand eller sten i bunden og sæt et fyrfadslys i.

Lanterne af papirposer
Lanterne af papirposer
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Lanterne med papirposer

Papirposer, gerne A5

Maling eller tusser

Stort fyrfadslys

Dekorer poserne med tegninger, sjove citater eller lignende.

Fyld papirsposerne med sand og et stort fyrfadslys. Så er du klar til at pynte dit havebord eller græsplænen.

Papirlanterne foldet som Waldorf stjerne
Papirlanterne foldet som Waldorf stjerne
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Papirlanterne foldet som Waldorf stjerne

Karen Klarbæk beskriver på sin blog, hvordan man folder en lanterne som en Waldorf stjerne.

Se Karen Klarbæks vejledning her.

🍽 Opskrifter på mad i det fri

Forårssalat med tzatziki
Forårssalat med tzatziki
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Forårssalat med tzatziki

Fint snittet spidskål

Grønne asparges

Slikærter

Dild og karse

Pyntes med blomster fra f.eks. ramsløg, stedmoderblomster, tjørn eller vilde roser

Tzatziki:

Agurk revet og vredet med lidt salt

Græsk yoghurt

Hvidløg eller ramsløg

Lidt honning og olivenolie til at runde smagen af med

Madbrød inspireret af brdr. Price
Madbrød inspireret af brdr. Price
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Madbrød inspireret af Brdr. Price

1 dl mælk

10 g gær (gerne tørgær, hvis du er på fjeldtur)

1 dl vand

0,5 spsk. natron

0,5 tsk. salt

1 spsk. olivenolie

300 g hvedemel

Lun mælken lidt, så den er lillefingervarm. Rør gæren i. Tilsæt vand, natron, salt, olie og mel. Ælt dejen igennem og lad den hæve i 2 timer.

Efter hævning deles dejen i 12 stykker, som rulles ud i 1/2 cm tykkelse. Bag brødene på en varm, tør pande i 2-3 minutter på hver side.

Velbekomme!

🌼 Spiselige planter, du kan finde i naturen

Porsesnaps
Porsesnaps
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Porse snaps 

Porse, også kaldet moseporse, er en lav busk, der gror på fugtige steder i moser eller på fugtige heder. Er du i tvivl, om du har fundet porse, så gnid bladene eller knopperne mellem fingrene - så kommer den meget kraftige og aromatiske duft af porse frem. 

Lav din egen porsesnaps ved at tage de friske grønne blade og put dem direkte ned i en smagsneutral snaps. Allerede efter få timer er den god, men du kan også lade den trække i en uges tid og efterfølgende fortynde den, indtil den har den smag, du ønsker. 

Brændenælder
Brændenælder
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Brændenælder 

Brændenælder kender de fleste som en ubehagelig fætter, fordi den brænder, når man rører den. Men med handsker og lange bukser er det absolut en plante, der er værd at samle.  

Brændenælder er en meget alsidig plante og kan bruges alle de steder, hvor du vil bruge spinat, som eksempelvis i brød og omelet. Brændenælder findes overalt, og har du først fundet et godt sted, så kan du plukke hele sommeren, for de skyder hurtigt igen, hvis du klipper dem ned. 

Almindelig syre
Almindelig syre
Foto: Kamille Borch Astrup, TV MIDTVEST

Almindelig syre 

Almindelig syre er i familie med rabarber. Den kendes på den røde blomsterstand, der er nærmest ‘buskagtig’. De lancetformede blade har en let syrlig smag og er gode i salater. De indeholder oxalsyre og på samme måde som rabarber, skal man ikke spise for store mængder på en gang.

Mælkebøtte
Mælkebøtte
Foto: Kamille Borch Astrup, TV MIDTVEST

Mælkebøtte 

Mælkebøtten gror overalt - på græsplænen, engen og marken. De grønne mælkebøtteblade er noget af det første, man kan finde i det tidlige forår - de er gode i salaten. Senere på sæsonen bliver bladene grove og bitre. De gule blomsterblade er gode til saft, sirup eller bare som pynt på salaten.  De gule blomsterblade og roden kan også bruges til snaps. 

Stedmoderblomst
Stedmoderblomst
Foto: Kamille Borch Astrup, TV MIDTVEST

Stedmoderblomst 

De vilde små stedmoderblomster gror ofte på steder med mager jord og i klitterne. De ligner martsvioler, og begge dele er flotte som pynt på salater og kager.

Engkarse
Engkarse
Foto: Kamille Borch Astrup, TV MIDTVEST

Engkarse 

Engkarse findes på fugtige steder, langs grøfter og på fugtige enge. Både blomster og blade kan bruges i salater, og de har en skarp og let bitter karsesmag.