På jagt efter fortidens skatte: Fossiljægere strømmer til Fur

Fossiljagt og fiskebingo hitter som sommeraktivitet på Fur, hvor folk håber på at finde den næste nationale skat i moleret.

Hver eneste dag dukker omkring 100 bingospillere op i en molergrav på Fur.

Her er der ingen bingoplader, og der bliver ikke råbt tal op. I stedet handler bingospillet om at finde så mange fossiler som muligt.

quoteDet er blevet kolossalt populært. Folk elsker at gå på skattejagt, og de kan godt lide historien bag. Vi behøver ikke engang tale det op, for interessen er virkelig stor.

Bo Pagh Schultz, Fur Museum

Fossiljagten er blevet en af de helt store sommerattraktioner på Fur. Bevæbnet med små knive går folk på jagt efter urgamle spor på liv i et område, som består af 54 millioner år gammelt ler, der stadig gemmer på mange hemmeligheder.

- Det er blevet kolossalt populært. Folk elsker at gå på skattejagt, og de kan godt lide historien bag. Vi behøver ikke engang tale det op, for interessen er virkelig stor. Det er rent lotteri, for folk går rundt på må og få, men lige pludselig falder de over noget unikt, siger Bo Pagh Schultz, der er museumsinspektør på Fur Museum.

En af dagens fossiljægere er Magnus Pedersen fra Sorø,

- Jeg synes, det er sjovt. Jeg er blevet lokket herud af familien, og jeg synes da, det er spændende, selv om jeg ikke har fundet noget endnu, siger han.

Fuser eller danekræ

Museet arrangerer fossilture med indlagt bingopause, og både amatørsamlere og professionelle fossiljægere lægger vejen forbi Fur med håbet om at finde et enestående fossil.

- Vores opgave er at fortælle folk, hvad de har fundet. Man må gerne komme her selv, men det kan være svært at afkode, hvad man har fundet, og hvornår der er gevinst. Det er så min opgave at have styr på det, siger Bo Pagh Schultz.

Mange fund er så gode, at de ender med at blive udstillet på Fur Museum. Hvis man for alvor får jackpot og finder et usædvanligt godt fossil, kan det få betegnelsen danekræ, som betyder, at det er af enestående naturhistorisk værdi.

Men den slags kan være svært at vurdere, når man står med en klump ler i hænderne.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg har fundet, men jeg har fået at vide, at det måske er nogle fiskegæller. Men jeg tror lige, jeg skal have tjekket det, siger Martha Christensen fra Herning

Omkring 150.000 turister lægger vejen forbi Fur hvert år.

Sommer på TV MIDTVEST

Alle de store arrangementer er aflyst, og mange holder ferie her hjemme i Danmark. Men hvad skal man lave? På Fur er der mange ting at opleve.