Test dig selv: Så meget betyder dit skolevalg for dit barns karakterer

​Der kan være stor forskel på, hvordan den samme elev vil klare sig på forskellige skoler. I nogle tilfælde kan det svinge med op til et karakterpoint.

Første skoledag er en stor dag for de fleste elever, men har du valgt den skole, hvor dit barn kan få den højeste karakter?
Første skoledag er en stor dag for de fleste elever, men har du valgt den skole, hvor dit barn kan få den højeste karakter?
Foto: Scanpix / Erik Refner

På den ene skole får han et snit på 7,9, men på en anden må han nøjes med 6,8.

Mathias går i skole i Ringkøbing-Skjern Kommune, og her har Mathias’ mor har haft en mulighed for direkte at påvirke, hvilke karakterer hendes søn får – nemlig med sit skolevalg. En ny undersøgelse viser nemlig, at Mathias på den ene skole i kommunen vil kunne få et snit på 7,9, men at han på en anden må nøjes med 6,8.

Mathias er en af fire fiktive personer, som du kan bruge til at teste, hvordan netop dit skolevalg kan påvirke dit barns karakterer. Testen findes i bunden af artiklen.

Social arv er vigtig

Vi har præsenteret en skoleekspert, Andreas Rasch-Christensen, for tallene i undersøgelsen, for at finde en forklaring på, hvorfor der kan være så stor forskel på de karakterer, som den samme elev kan få.

- Først og fremmest tæller ens sociale baggrund enormt meget for afgangskaraktererne. Men der er også skoler, der stikker ud og er gode til at løfte. Her viser det sig blandt andet, at de er gode til at skabe dialog med hjemmene, forklarer han.

Han mener dog ikke, at man bare skal flytte sit barn, hvis man går efter de højeste karakterer.

- Sådan synes jeg ikke, man kan stille det op. Det er en vigtig undersøgelse det her, men der er også andre faktorer. Det vigtigste er, at eleven føler sig som en del af det fællesskab, skolen er, siger han.

De fire elever

OM ANALYSEN: