Utilfreds østersfisker er blevet hørt

Protester fra Glyngøre Shellfish får nu Liberal Alliance til at så tvivl om Venstre-millioner til skaldyrsinitiativer på Mors.

Måske får Mors alligevel ikke den pose skaldyrspenge af regeringen, som de havde regnet med. Liberal Alliances Joachim B. Olsen spænder nu ben for Venstres planer om at sende millioner afsted til skaldyrsinitiativer.

- Venstre har haft gode intentioner, men jeg håber da, der opstår en forståelse af, at der er nogle uhensigtsmæssigheder, der skal håndteres, siger folketingsmedlem Joachim B. Olsen.

Som en del af finanslovsforslaget ville Venstre  støtte udviklingen af østersturisme i Nykøbing med 19 millioner kroner, men forslaget mødte protester fra den private virksomhed Glyngøre Shellfish, som allerede arbejder med østersturisme.

quoteDet kan ikke passe, at alle de her penge skal være koncentreret på Mors.

Svend Bonde, ejer, Glyngøre Shellfish

- Det er konkurrenceforvridende, fordi vi er en privat virksomhed, og det kan ikke være rigtigt, at en kommune skal gå ind på de områder, hvor vi i forvejen arbejder. Det kan ikke passe, at alle de her penge skal være koncentreret på Mors. Hvis det skal være en del af finansloven, så må det også skulle fordeles bredt, siger Svend Bonde, ejer af Glyngøre Shellfish.

Klar til at lave ændringer

Én af personerne bag forslaget er Torsten Schack (V), og han er klar til at lave justeringer, hvis det bliver nødvendigt.

- Der er et kæmpe potentiale i hele Limfjordsområdet med østersturisme, og det har aldrig været intentionen, at vi skulle genere private aktører, så jeg lytter selvfølgelig til den kritk, der er. Hvis forslaget skal strikkes anderledes sammen for at skaffe flere arbejdspladser, så er jeg selvfølgelig lydhør over for det, siger han

Den opfattelse deler borgmesteren i Morsø Kommune, der har set frem til millioner til limfjordsområdet.

- Det her handler om, at vi skal i samarbejde med de aktører, der er på området, så vi kan tiltrække flere turister. Det kan godt ske, at vi skulle have samarbejdet mere med andre, men vi er da klar til at invitere alle ind til en samtale, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen (V).

"Det handler om dårlig kommunikation"

På den anden side af Sallingsund ærgrer Skive Kommune sig gevaldigt over sagen.

- Det er en træls sag, hvor det i bund og grund drejer sig om, at et par mennesker burde sætte sig sammen og få snakket det igennem. Jeg synes, det er en skam, at når der endelig er nogen, som har lyst til at give nogle penge til det her område, at man så ikke kan finde ud af at få kagen gjort større i stedet for at gøre den mindre. I min optik handler det om dårlig kommunikation, siger Arne Spicer Lindgren (V), formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Skive Kommune.

quoteJeg synes, der skal findes en løsning, så Svend ikke bliver udkonkurreret af det offentlige for sine egne skattekroner.

Joachim B. Olsen, Liberal Alliance

Håb om en anden løsning

Svend Bonde håber på, at den diskussion han har startet, vil betyde, at hans virksomhed ikke vil blive udkonkurreret af et kommunalt initiativ støttet af statens penge.

- Vi er da glade for, at tingene nu bliver drøftet. Nu er der kommet fokus på sagen, og så må det jo bliver vurderet, hvordan det hænger sammen, siger Svend Bonde.

Det samme mener manden bag de nye drøftelser på Christiansborg, Joachim B. Olsen.

- Jeg synes, der skal findes en løsning, så Svend ikke bliver udkonkurreret af det offentlige for sine egne skattekroner. Det tror jeg, de fleste kan forstå, vil være enormt provokerende, siger han