Ungdomspolitiker fra Salling vælter Københavns overborgmester

Frank Jensen (S) stopper som overborgmester i København efter flere krænkelsessager, hvoraf den måske vigtigste har en vestjysk, politisk aktiv kvinde i centrum.

Frank Jensen (S), Københavns overborgmester, har gennem de seneste uger været omdrejningspunktet i en rækker krænkelsessager, hvor han blandt andet er anklaget for at nusse en kvinde på benet, slikke en anden på halsen og kysse en tredje.

I den sidstnævnte sag kender vi navnet på kvinden: Nemlig Cecilie Sværke Priess, som er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i København og kommer fra Skive, og netop den sag er nu blevet et søm i kisten for den københavnske borgmesters politiske karriere.

- Det her handler om et generelt problem med en seriekrænker. Jeg har ikke tillid til, at han skal stå i spidsen for mit parti.

Sådan lød det fra den unge politiker søndag, og mandag fik hun så sin vilje: Overborgmesteren er nemlig gået af.

Og selvom en DSU’er mod Københavns overborgmester kan lyde som en umulig kamp, så er de, der kender Cecilie Sværke Priess, ikke overraskede over udfaldet

quoteJeg synes, at Cecilie er en rigtig, rigtig modig ung kvinde, og det, synes jeg, hendes handlinger i de her dage viser.

Anne Paulin (S), folketingsmedlem, Skive

- Cecilie er en, der virkelig brænder for den socialdemokratiske sag, og via politikken har hun jo lært at argumentere for sin sag og få sin vilje, så det overrasker mig ikke så meget, siger Søren Garsdal Rasmussen, der underviste hende i samfundsfag på Skive Gymnasium.

Kæmper for sin sag

Trods sin unge alder har Cecilie Sværke Priess allerede et vist netværk inden for politik.

Hun har nemlig været kampagnearbejder for Anne Paulin (S), der i dag sidder i Folketinget og også kommer fra Skive.

- Jeg synes, at Cecilie er en rigtig, rigtig modig ung kvinde, og det, synes jeg, hendes handlinger i de her dage viser, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem til TV MIDTVEST.

Cecilie Sværke Priess' far, Ole Priess, er ikke nervøs for sin datters ageren i centrum af sagen.
Cecilie Sværke Priess' far, Ole Priess, er ikke nervøs for sin datters ageren i centrum af sagen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det har uden tvivl været et par turbulente dage for DSU-formanden, og det har naturligvis lagt pres på hendes skuldre at anklage overborgmesteren i landets hovedstad for krænkende adfærd.

Det pres smitter selvfølgelig af på de nærmeste, og hendes far er ingen undtagelse.

- Jeg ved, at hun er ordentlig i sin forberedelse, og at det, hun står på, har hun undersøgt nøje, så på den måde er jeg helt rolig, men som far er man selvfølgelig altid lidt bekymret. Det er en meget alvorlig sag, siger Ole Priess, der er far til Cecilie Sværke Priess og tidligere socialdemokratisk medlem af byrådet i Skive.

En formandspost i DSU i Danmarks største by er en god start, hvis man ønsker en fremtid som fuldtidspolitiker, men i øjeblikket bruger Cecilie Sværke Priess sine hverdage på at studere jura på Københavns Universitet.

Har stort politikerpotentiale

Skulle hun en dag beslutte sig for at søge livet på Christiansborg, så skulle det dog kunne lade sig gøre.

- Jeg tror, at Cecilie kan opnå lige præcis det, hun vil i politik. Hun er en rigtig dygtig ung kvinde, som jeg tror har en stor fremtid inden for politik, hvis det er noget, hun kunne tænke sig, siger Anne Paulin (S).

Og hendes gamle gymnasielærer mener også, at hun besidder nogle af de kvaliteter, der traditionelt forbindes med en dygtig politiker.

Cecilie Sværke Priess kan ses lidt i midten på forreste række.
Cecilie Sværke Priess kan ses lidt i midten på forreste række.
Foto: Skive Gymnasium

- Jeg husker hende som en, der argumenterer godt for sin sag, og hun gik efter at få sine holdninger igennem i klassen, hvor der var mange faglige diskussioner, men også når det gjaldt, hvad de skulle klædes ud som, når der var aktivitetsdage, siger Søren Garsdal Rasmussen.

På hjemmefronten er hendes far enig i, at Cecilie Sværke Priess besidder evnerne til at komme langt inden for politik, men der bliver nu alligevel ikke lagt pres på for at få hende til at gå i den retning.

- Det eneste, jeg har af forhåbninger, er, at hun går efter det, hun tror på, og det er jeg sikker på, hun gør. At hun vælger noget, hun bliver glad og tilfreds med, det er den største forhåbning, jeg har som far til hende, siger Ole Priess til TV MIDTVEST.

Borgmesteren er ude, og dørene står stadig åbne for Cecilie Sværke Priess. Hvad der nu venter i den unge socialdemokrats fremtid på både kort og lang sigt må tiden vise.

- Jeg er tilfreds med, at Frank Jensen har trukket sig, men jeg må også sige, at den her sag jo ikke er afsluttet endnu, siger Cecilie Sværke Priess.