Ukrudtsmiddel fundet i Skive-vandværker

Det forbudte stof chloridazon - desphenyl er fundet i afgangsvandet på fire vandværker i Skive kommune. Vandet kan stadig drikkes.

Der er fundet chloridazon - desphenyl i afgangsvandet på fire vandværker i Skive kommune indtil nu. Det skriver Skive Kommune i en pressemeddelelse.

Vandet er ifølge styrelsen for patientsikkerhed ikke sundhedsskadeligt. 

På tre af vandværkerne (Regional vandværket, Durup vandværk og Vejby vandværk) er indholdet på 0,12 µg/l, 0,18 µg/l og 0,33 µg/l, som er over grænseværdien (grænseværdien er 0,1 µg/l) og på et vandværk (Hjerk Harre) er indholdet på 0,02 µg/l, som er under grænseværdien.

Styrelsen for patientsikkerhed vurderer, på baggrund af den nuværende viden (højeste værdi fundet indtil nu er 0,7 µg/l), at der ikke vil være nogen kendte sundhedsmæssige risici ved at drikke vand fra forsyninger forurenet på de niveauer, der hidtil er set.

- Det er ikke klassificeret som sundhedsskadeligt. Det har vi fra Miljøstyrelsen, fortæller Mogens Nielsen, der er Direktør for Skive Vand. 

Men selvom vandet stadig er sikkert at drikke, så er det, ifølge Mogens Nielsen, vigtigt at informere brugerne: 

- Der er en grænseværdi for pesticider og den er vi ovre. Vi informerer til vores brugere når der er en overskridelse. Det vi så skal sørge for er at sikre, at vores brugere ikke bliver nervøse. Vi vil gerne være åbne, så folk har tillid til os. Når der er noget så får folk besked, fortæller Mogens Nielsen.

Skive Vand er nu ved at foretage prøver på en række andre vandværker i kommunen. I dag har de indtil videre fået svar fra yderligere ni boringer. Her er der ikke fundet spor af ukrudtsmidlet.

Fakta om Chloridazon – desphenyl

Ifølge notat fra Miljøstyrelsen den 11. juli 2017 er Chloridazon – desphenyl et nedbrydningsprodukt af Chloridazon, som blev forbudt i Danmark i 1996. I Danmark var det i perioden 1964 – 1996 anvendt som et ukrudtsmiddel til roer, rødbeder og løg. 

Chloridazon er ikke klassificeret for sundhedsmæssige effekter – det vil sige, at stoffet ikke er akut giftigt ved indtagelse, ved inhalation eller ved optagelse over huden.

Stoffet er ikke øjen- eller hudirriterende og er ikke allergifremkaldende.

Chloridazon er ikke skadeligt for arveanlæggene, ikke kræftfremkaldende, ikke skadeligt for forplantningen eller fostre, og er ikke skadeligt for centralnervesystemet.

Den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af chloridazon – desphenyl er i en vurdering fra Miljøstyrelsen (skrivelse fra den 7.september 2017) vurderet til at være 300 µg/l for voksne og 50 µg/l for børn.